Zó leert je kind beter begrijpend lezen
Jacqueline Wouda | 24 augustus 2017Nadat je kind heeft leren lezen, komt de volgende stap: lezen om te leren. Dat lukt alleen als je kind begrijpt wat hij leest. Begrijpend lezen heet dat en het is een vak waar veel kinderen best wat moeite mee hebben.
- een grote woordenschat
- kennis van de wereld
- voldoende technische leesvaardigheid (vlot kunnen lezen).
Toch zijn die drie succespijlers nog geen garantie dat je kind geen moeite heeft met begrijpend lezen. Begrijpend lezen vergt inspanning en moeite. Het vereist een bewust, actief en interactief proces vóór, tijdens en na het lezen van een stuk tekst. Geen wonder dat veel kinderen moeite hebben met begrijpend lezen.
Begrijpend lezen, een belangrijke vaardigheid
De meeste Nederlandse kinderen hebben echter een hekel aan begrijpend lezen, zo is uit onderzoek gebleken. Dat is jammer, want kinderen die gemotiveerd zijn, gebruiken meer strategieën waardoor vervolgens hun leesprestatie verbetert.
Leesplezier helpt om begrijpend lezen te verbeteren
Welke materialen zijn geschikt om begrijpend lezen te oefenen?
Het korte antwoord is: alle leesmaterialen. Van leesboeken en informatieve boeken tot Donald Duck, van recepten tot reclamefolders. Door veel te oefenen, leren kinderen steeds vloeiender lezen, bouwen ze hun woordenschat uit en leren ze over de wereld om hen heen (de drie succeselementen van begrijpend lezen, weet je nog?).
Het lange antwoord heeft te maken met het eerder genoemde actieve leesproces dat nodig is om teksten goed te kunnen begrijpen. In dit actieve leesproces past je kind bewust verschillende strategieën toe:
- voorkennis gebruiken
- voorspellen
- visualiseren
- en vragen stellen
Op school krijgt je kind deze leesstrategieën aangeleerd, maar als je kind slecht is in begrijpend lezen kan het helpen om hier thuis ook tijd en aandacht aan te besteden. Als je heel specifiek samen met je kind deze leesstrategieën wilt oefenen, of als je zelf wilt ontdekken hoe daar op school mee wordt omgegaan, kun je allerlei oefenboekjes je op dit gebied kopen.
Samen met een boekje op de bank
Een wat terloopsere aanpak is om gezellig met je kind en een boekje op de bank te kruipen. Door samen met je kind bezig te zijn met de verhaaltjes en de vragen en kom je erachter hoe je kind te werk gaat bij het lezen. Welke leesstrategieën past je zoon of dochter al toe en welke nog niet?
Je helpt je kind door samen over de tekst te praten en bijvoorbeeld zelf hardop leesstrategieën toe te passen. “Goh, dit verhaaltje heet ‘zonder zwembroek’ en ik zie een plaatje van een jongen die met blote billen in het zwembad staat. Hij kijkt niet zo blij. Wat zou er gebeurd zijn? Zou zijn zwembroek zijn afgegleden toen hij van de duikplank sprong? Weet je nog dat jij dat op vakantie ook een keer had?”
Samen bezig zijn met een boekje op de bank is bovendien erg gezellig en creëert een fijne, intieme sfeer rond het lezen.
3 reacties
ReageerHooi ik zit in groep 8 en heb deze weken veel cito toetsen en ik ben heel goed in technisch lezen want daar sta ik vwo voor, maar ben ook goed in begrijpend lezen!
Reageer op ElifFijn artikel, goede uitleg.
Reageer op rosaHallo, ik zit in groep 8 en heb deze week de doorstroomtoets. Mijn vooradvies was havo-vwo, maar ik wil echt heel graag vwo halen! Ik moet alleen nog begrijpend lezen oefenen en dan komt alles goed. Vandaar dat ik op deze site kijk. Ik hoop dat deze site me helpt met begrijpend lezen! Fijne dag nog verder!
Reageer op Emily