Zittenblijven, wie neemt de beslissing?
Jacqueline Wouda | 4 december 2017‘De school wil dat onze dochter blijft zitten in groep 3 omdat ze niet goed genoeg leest. Wij als ouders zijn het daar niet mee eens.’ Wie neemt eigenlijk de beslissing over zittenblijven?
"Ondanks diverse gesprekken blijft de school bij haar oordeel dat onze dochter moet blijven zitten", mailt een vader. "Volgens de directeur neemt de school de eindbeslissing en hebben wij over zittenblijven niets te zeggen. Klopt dat wel?"
Zittenblijven is beslissing van de school
Het antwoord op die vraag is: ja, formeel klopt dat.Over het algemeen worden ouders nauw betrokken bij de beslissing om een leerling een jaar over te laten doen. Er zijn gesprekken om standpunten uit te wisselen en er wordt samen bekeken met welke extra inzet je kind zijn of haar achterstanden misschien nog kan inhalen.
De school zal de mening van de ouders zwaar mee laten wegen, maar uiteindelijk is het de school die de knoop doorhakt wat betreft zittenblijven of overgaan.
Wat zijn de regels voor zittenblijven?
Er zijn geen algemeen geldende regels voor zittenblijven op de basisschool. Iedere school stelt zijn eigen regels op, die vermeld worden in de schoolgids. Veel scholen hanteren de stelregel dat een kind dat matig presteert op één vakgebied wel overgaat. Zittenblijven komt in beeld zodra een kind op verschillende gebieden niet mee kan komen.Heeft je kind een leerstoornis, zoals dyslexie, dan is de beslissing gecompliceerder. Het probleem van je kind blijft immers bestaan, of je zoon of dochter nu wel of niet een jaar overdoet. Ook als je kind vanwege een leerstoornis blijft zitten, is er in het volgende schooljaar extra begeleiding nodig. De vraag is dan of je kind voor die begeleiding moet blijven zitten of toch gewoon kan overgaan. En is die begeleiding er helemaal niet, dan heeft zittenblijven ook niet zo veel zin.
Oudervereniging Balans gaat er bijvoorbeeld van uit dat zittenblijven alleen vanwege leesproblemen door dyslexie geen goede oplossing is. De overheid vindt dat zittenblijven zoveel mogelijk vermeden moet worden, omdat de problemen die kinderen hebben vaak blijven bestaan, of ze nu wel of niet blijven zitten. Er gaan ook steeds meer geluiden op dat zittenblijven meestal geen zin heeft.
Zittenblijven hoort niet als een verrassing te komen
Je kind blijft niet van de ene op de andere dag zitten. Op de meeste scholen wordt rond februari al aangegeven of het risico bestaat op doubleren. Natuurlijk is er dan nog geen definitieve beslissing. Die valt enkele weken voor het einde van het schooljaar.Weetjes over zittenblijven
- 15 procent van de kinderen loopt op de basisschool vertraging op. De piek ligt aan het begin van de basisschool: 1 op de 10 leerlingen in groep 3 heeft een jaar langer gekleuterd. Wel zijn er regionale verschillen: in de provincies Limburg en Flevoland zitten relatief veel kinderen een jaar langer in groep 1/2; in Utrecht en Noord-Holland komt het juist minder voor.
- Op 6 procent van de basisscholen komt doubleren niet voor
- Op zwakke en zeer zwakke scholen doet ongeveer een op de vijf leerlingen langer over de basisschool dan acht jaar
- Hoe meer zittenblijvers op een school, hoe lager de scores op de eindtoets in groep 8, ook als rekening wordt gehouden met achtergrondkenmerken van leerlingen
0 reacties
Reageer