Waarom elke kleuter een kralenplank zou moeten hebben
Jacqueline Wouda | 9 oktober 2020Een (kunststof) plankje met pennetjes en kleine gekleurde kraaltjes. Meer is een kralenplank niet. Maar in al zijn eenvoud is een kralenplank een zeer vernuftig en uitdagend stuk speelgoed voor peuters en kleuters.
Een kralenplank daagt jonge kinderen uit met een combinatie van creativiteit en motorische en cognitieve uitdaging. En dat in steeds weer in andere vormen, die meegroeien met je kind. In de kleuterklassen is een kralenplank een vaste waarde, omdat kinderen er de basis mee leren van vaardigheden die ze in hogere groepen nodig hebben.
Alleen dat al is reden om je kind ook thuis een kralenplank te geven. Maar minstens zo belangrijk: de meeste kinderen vinden spelen met een kralenplank gewoon hartstikke leuk!
Dit leren kleuters van spelen met een kralenplank
Fijne motoriek
Het is best een priegelwerkje, kraaltjes op een kralenplank leggen. En dat is nu precies wat het zo’n goede oefening van de fijne motoriek maakt. Je kind moet de kraaltjes oppakken tussen duim en wijsvinger en zal vaak kraaltjes overgeven van de ene hand naar de andere hand.
Dat zijn essentiële voorbereidingen op het leren schrijven. Door je kleuter nu te laten spelen met een kralenplank, investeer je in een leesbaar handschrift later. Want een gebrekkig ontwikkelde motoriek breekt steeds meer kinderen op het leren schrijven en een goed handschrift ontwikkelen.
Tellen en onthouden
Om het voorbeeld goed na te maken, moet je steeds tellen: hoeveel lege pinnetjes, hoeveel kralen in een bepaalde kleur. Door dit vele tellen gaan kinderen op termijn makkelijker groepjes herkennen (automatiseren), een vaardigheid die bij het rekenen in groep 3 heel belangrijk wordt.
Kleuren
Hoewel je ook figuren kunt leggen in één kleur, zijn de meeste ontwerpen kleurrijk. Je kind leert onderscheid te maken tussen de kleuren. Door samen over het werkje te praten en de kleuren te benoemen, leert je kind ook de namen van de kleuren.
Goed kijken en ruimtelijk inzicht
Een kralenplank, een bakje kralen en het voorbeeld geven heel veel visuele informatie: pinnetes, kleuren, patronen. Je kind leert goed te kijken en onderscheid te maken tussen verschillende vormen (visuele informatie). Dat helpt later weer bij het leren lezen (letters herkennen). Ook ontwikkelt je kind het ruimtelijk inzicht door te spelen met een kralenplank.
Kortom, een kralenplank biedt je kleuter urenlang educatief speelplezier. Je kind wordt op verschillende manieren uitgedaagd en kan steeds weer nieuwe afbeeldingen (na)maken.
Zie ook:
- Lentevoorbeelden voor de kralenplank
- Herfstvoorbeelden voor de kralenplank
- Wintervoorbeelden voor de kralenplank
Tips:
-
Schuine lijnen (diagonalen) leggen is voor jonge kinderen soms lastig. Je maakt het makkelijker door een elastiekje over de pinnetje te spannen.
-
Zet het bakje met kralen aan de linkerkant van de kralenplank. Je kind moet nu het kraaltje met links pakken en overgeven naar de rechterhand. Dit is een kennismaking in het denken van links naar rechts, als ‘sneak preview’ op het leren schrijven van links naar rechts.
-
Als je nog geen kralenplank hebt, kan je kind ook proberen de voorbeelden op het blad met de lege kralenplank na te tekenen met stippen. Bedenk wel dat dit veel moeilijk is dan namaken met kraaltjes, want een foutje laat zich niet zo gemakkelijk herstellen.
-
Misschien vraag je je af of je in plaats van een kralenplank ook strijkkralen kunt gebruiken. Ze lijken inderdaad veel op elkaar, maar de kralen van een kralenplank zijn wat groter. Voor kleuters zijn strijkkralen over het algemeen nog moeilijk om te hanteren, waardoor frustratie op de loer ligt. De grotere kralen van de kralenplank geven kleuters juist succeservaringen.