Vroege signalen van dyslexie
Jacqueline Wouda | 30 mei 2022Bij kleuters kun je nog niet vaststellen of ze dyslexie hebben. Maar kinderen met dyslexie kunnen als kleuter al wel signalen vertonen die kunnen wijzen op latere leesproblemen. Het is belangrijk om die serieus te nemen, zeker als dyslexie voorkomt in de familie. De juf of meester in de kleutergroepen let goed op of kinderen vroege signalen van dyslexie vertonen. Maak je je zelf zorgen? Deel ze dan vooral met de leerkracht.
Meer weten over dyslexie en hoe je je kind kunt helpen?
Bezoek onze speciale themapagina >>
Vroege signalen bij kleuters die kunnen duiden op dyslexie:
- Moeite hebben met het onthouden van eenvoudige kinderversjes en -liedjes en er niet van genieten
- Rijmen moeilijk vinden
- Bekende woorden verkeerd uitspreken
- Traag spreken
- Het moeilijk vinden om voorgelezen verhaaltjes te begrijpen
- Niet snappen waarom het plaatje bij het verhaal hoort
- De eerste letter van de eigen naam niet (her)kennen
- De letters van de namen van gezinsleden niet (her)kennen
- Moeite hebben om woorden te koppelen aan voorwerpen (brengt je een bal als je om een pop vraagt, bijvoorbeeld)
- Moeite hebben te benoemen welke klank bij welke letter hoort
- De verkeerde schoen aan de verkeerde voet aandoen
- Onhandig zijn of wat onbeholpen bewegen, met veel ongelukjes
- Moeite hebben met springen, de maat klappen, een bal vangen of tegen een bal trappen
- Geen voorkeur voor links of rechts ontwikkelen
Natuurlijk is het niet zo dat je kind altijd dyslexie heeft als je een of meer van deze dingen herkent bij je kind. Sterker nog: de meeste van deze punten zijn heel herkenbaar voor alle kleuters. Dat heeft ook gewoon te maken met de ontwikkelingsfase waarin je kind zich bevindt.
Vertoont je kind in groep 2 echter nog meerdere van deze signalen, dan is het goed om dit serieus te nemen. Overleg met de leerkracht. Op school zijn er speciale screeningsprotocollen waarmee leerkrachten kunnen checken of een kleuter inderdaad vroege signalen van dyslexie vertoont. Bij de overdracht naar groep 3 kan dit dan worden aangeven, zodat de leerkracht in groep 3 je kind extra goed in de gaten kan houden. Wees extra alert als een van de ouders dyslexie heeft, want dan is de kans ongeveer vijftig procent dat je kind ook dyslectisch is.
Thuis actief zijn met taal verkleint de achterstanden
Vroegtijdig signaleren dat je kind mogelijk dyslexie heeft, is niet bedoeld om ouders ongerust te maken. Maar als ouder kun je je kleuter wel helpen om ontwikkelingsachterstanden te verkleinen voordat z/hij naar groep 3 gaat. En het leuke is: of je kind nu wel of niet dyslectisch is, dat maakt eigenlijk niet uit. Het taalbewustzijn stimuleren is voor álle kleuters superbelangrijk.
Lees samen boekjes en doe taal- en rijmspelletjes. Zo laat je je kleuter de relatie ontdekken tussen geschreven en gesproken taal en bouwt je kind een grote woordenschat op. Hoe beter de taalontwikkeling, hoe meer je kind ervan profiteert bij het leren lezen. Bovendien krijgt je kind zo plezier in het ‘lezen’ van boeken. Mocht er later inderdaad sprake blijken van dyslexie, dan is die positieve houding ten opzichte van lezen een enorme motivatie bij het omgaan met leesmoeilijkheden.
Spelletjes die de taalontwikkeling van je kleuter stimuleren
Natuurlijk zijn er ook een heleboel spelletjes waarmee je kind spelenderwijs haar/zijn taalvaardigheid ontwikkelt. Bijvoorbeeld Loco Bambino Starterspakket, het bekende spel Loco voor peuters en kleuters. Met de leuke opdrachtjes in de boekjes kan je kind zelf aan de slag.
Toys for life is een serie hoogwaardige educatieve spellen waarmee jonge kinderen spelenderwijs leren. Bij alle producten zit een handleiding. Daarin staat niet alleen hoe het spel gespeeld moet worden, maar kun je ook lezen wat je kind er precies van leert. Daarnaast staan er leuke extra speelsuggesties in de handleiding.
Deze taalspelletjes van Toys for life zijn heel geschikt om thuis met kleuters te werken aan de taalontwikkeling:
Vind er drie
Woordenbingo
Vertel het verhaal
Zoek en vind
Andere leuke spelletjes die de taalontwikkeling van je kind stimuleren:
Verteldobbelstenen
Vormenkwartet
Begrippentrio
Magnetische letter- en cijferdoos Woezel en Pip
Als je kind houdt van spelen met Duplo, dan is Story Tales van Lego Education ook een echte aanrader. Deze set met meer dan 100 losse onderdelen is speciaal ontwikkeld om jonge kinderen op allerlei manier spelenderwijs te helpen in hun taalontwikkeling.
0 reacties
Reageer