Tijd voor geluk: zo help je je kind gelukkig te worden
Clara den Boer | 26 juni 2020Als we aan ouders over de hele wereld vragen wat ze voor hun kind wensen hebben ze vaak maar één wens: ‘dat mijn kind gelukkig is’. Maar wat betekent geluk? Kun je daar als ouder invloed op uitoefenen? Het antwoord is volmondig Ja!
De ontwikkeling van je kind gaat niet enkel over rekenen en taal. Dat weet jij als ouder als geen ander. Toch ben je door de coronacrisis het afgelopen jaar waarschijnlijk druk bezig geweest met taal en rekenen om je kind geen ‘achterstand’ op te laten lopen op school.
Opeens was je thuis bezig met rekenen, letterherkenning en staartdelingen en was je naast ouder en thuiswerkende professional ook nog een soort halve leerkracht. Chapeau aan al die ouders, die dit zo voortvarend van de een op de andere dag hebben opgepakt.
Meer dan scores, normen en achterstanden
Maar naast rekenen en taal zou je zoveel meer voor je kind willen doen, want ontwikkeling gaat niet enkel over scores, normen en achterstanden. Want misschien heeft jouw kind het wel moeilijk gehad omdat dat hij opeens niet meer naar oma kon, heeft hij zijn vriendjes gemist, was hij blij dat hij niet naar school hoefde, had hij moeite met ineens weer wel naar school gaan, slaapt zij ’s nachts slecht omdat ze bang is voor het virus of ervaart zij stress thuis omdat jij onzeker bent over je financiën.
Juist nu is het belangrijk met kinderen in gesprek te gaan rondom thema’s als geluk, toekomst, hoop, positief denken en vertrouwen.
Geluk brengt kinderen veel voordelen
Vanuit de wetenschap is steeds meer bekend over geluk, veerkracht en hoe je dit kunt trainen. Er is aangetoond dat gelukkige kinderen meer energie hebben, kans- in plaats van angstgericht zijn, meer kunnen verdragen van andere kinderen, minder snel gepest worden, minder snel ziek worden en dat hun gevoel van eigenwaarde groter wordt. Tevens leren kinderen gemakkelijker als ze goed in hun vel zitten en zijn ze beter bestand tegen tegenslagen.
Als ouder heb je in deze fase van ontwikkeling een van de belangrijkste rollen als het gaat om geluk.
Tips om thuis bewust bezig te zijn met geluk:
- Maak een geluksthermometer in huis (schaal 1-10 of smileys) en vraag kinderen waar ze staan, bespreek daarna waarom (zonder oordeel)
- Maak van ‘gewone’ dingen iets bijzonders
- Laat kinderen elke dag vertellen waar ze dankbaar voor zijn/ blij van worden/ wat goed is gegaan. Doe als ouder altijd mee
- Laat kinderen vertellen over hun toekomstdromen of laat ze deze tekenen (zonder oordeel over de droom)
- Bedenk samen iets om aan een ander te geven
- Wees een OEN: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig
- Spendeer 1-op-1 tijd met je kinderen
- Kies 100% aanwezig momenten; momenten waarbij telefoon en computer uitgaan.
Zoals je ziet, lijkt geluk simpel en dat is het ook. Maar het kenmerk van simpele dingen is dat het simpel is ze niet te doen... Dus maak van geluk een prioriteit. Juist nu!
Gelukskoffer: handig hulpmiddel
Vind je het lastig om bewust met geluk bezig te zijn met je kind? Dan is de Gelukskoffer een handig hulpmiddel. Gelukskoffer is een wetenschappelijk onderbouwde methode voor groep 1 tot en met 8 van de basisschool en is nu ook in een thuisversie verkrijgbaar. Aan de hand van zeven thema’s gaan kinderen spelenderwijs aan de slag met persoonlijke ontwikkeling.
0 reacties
Reageer