Tien toptips voor de brugklas
Jacqueline Wouda | 16 juni 2018Ga jij na de zomervakantie naar de brugklas? Dat is een spannende, maar ook een heel leuke stap. Daarom hebben wij tien toptips voor je verzameld om een goede start te maken op de middelbare school. En daar kun je al in de vakantie mee beginnen!
1. Leer je nieuwe klasgenoten alvast een beetje kennen
Heb jij je nieuwe klasgenoten al ontmoet? Op bijna alle middelbare scholen is er voor de zomervakantie al een kennismakingsmiddag met je nieuwe klas. Meestal krijg je dan ook een leerlingenlijst met telefoonnummers.
Maak voor de hele klas een WhatsApp-groep aan en stuur af en toe eens een berichtje. In het begin is dat wat onwennig, omdat je elkaar nog niet kent, maar dat komt snel genoeg. Of volg elkaar op andere social media. Als je elkaar dan na de vakantie weer in het echt tegenkomt, heb je gelijk iets om over te praten.
Helemaal leuk is het om al in de zomervakantie een keer met de hele klas af te spreken. Ga bijvoorbeeld met zijn allen naar het zwembad. Tegen de tijd dat de eerste schooldag aanbreekt, zijn je nieuwe klasgenoten inmiddels al geen onbekenden meer.
2. Maak je kamer brugklasproof
Als brugklasser krijg je straks te maken met meer huiswerk dan je op de basisschool gewend was. Dat is niet altijd leuk (‘t is ook weer geen ramp hoor, laat je niet bang maken), maar het hoort er gewoon bij. Wat het wél leuk kan maken is een fijne plek om je huiswerk te doen. Een goed bureau of stevige tafel, een stoel die lekker zit, voldoende plaats om je schoolboeken en schriften op te ruimen. Dus kijk je slaapkamer maar eens kritisch rond. Heb je een fijne huiswerkplek? Is je kamer niet te kinderachtig geworden?
De zomervakantie is een leuke periode om samen met je ouders je kamer helemaal brugklasproof te maken. Verf de muren in een kleur die bij jou past of kies een leuk behang, zet je meubels eens anders neer, koop een bureau bij de kringloopwinkel of ga shoppen bij Ikea. Zo maak je van je kamer een plek waar jij je fijn voelt en waar je straks prettig je huiswerk kunt doen.
3. Koop leuke schoolspullen die tegen een stootje kunnen
Op de basisschool kreeg je je schriften en pennen van school. Op de middelbare school moet je ze zelf kopen. Dat is leuk, want nu kun je precies uitkiezen wat jou aanspreekt. Ga daarbij wel een beetje verstandig te werk. Je spullen krijgen het zwaar te verduren in je schooltas. Ze moeten dus tegen een stootje kunnen. Je wilt geen schriften die na een week al uit elkaar liggen of lekkende pennen die inktvlekken geven op je boeken.
Kies daarom schoolspullen van een goede kwaliteit. In onze webshop kun je alles kopen wat je als brugklasser nodig hebt, met de kwaliteit die je van de basisschoolproducten gewend was.
Onmisbaar in je rugzak
Schoolboeken hoef je niet te kopen. Die krijg je van school. Maar je moet ze aan het eind van het schooljaar wel weer inleveren en dan moeten ze er nog netjes uitzien (anders krijg je een boete). Om je boeken te beschermen moet je ze kaften.
Je kunt je moeder lief aankijken en vragen of zij je boeken wil kaften (vaders trappen hier meestal niet in), maar waarom zou je? Boeken kaften is namelijk een hartstikke leuk klusje. Koop verschillende rollen (lekker stevig) kaftpapier, dan kun je zelf kiezen welke kaft je voor welk boek gebruikt. Een beetje variatie is handig, want dat maakt de kans kleiner dat je ’s ochtends met je halfslaperige hoofd het verkeerde boek in je tas stopt. (Bonustip: wen jezelf aan om je schooltas de dag ervoor al in te pakken, dat scheelt een boel stress in de ochtend.)
Maar doe je dat, boeken kaften? Daarvoor hebben wij een ‘handleiding boeken kaften’ voor je gemaakt. Die legt stap voor stap uit hoe je te werk gaat. Je kunt hem hier gratis downloaden:
4. Maak je geen zorgen dat de brugklas te moeilijk voor je is
Sommige kinderen zien heel erg op tegen de brugklas omdat ze bang zijn dat het straks misschien te moeilijk voor ze is. Heb jij dat ook? Dat is echt niet nodig. De juf of meester van groep 8 heeft heel goed gekeken naar welk schoolniveau geschikt is voor jou en de eindtoets die je hebt gemaakt heeft daar ook een goed beeld van gegeven. Dankzij het schooladvies van de basisschool kom je op een school die bij jou past, waar de brugklas echt niet te moeilijk voor je zal zijn.
Ach ja, je zult best wel eens een rotdag hebben waarop niks lukt, een wiskunde-opgave tegenkomen die je echt niet snapt of Franse woordjes moeten leren die met geen mogelijkheid in je hoofd blijven zitten. Dat is niet iets om van in de stress te schieten, maar hoort er gewoon bij.
En mocht het niveau na een tijdje toch te hoog blijken? Dan is daar tegen die tijd ook wel weer een oplossing voor te vinden. Maar daar moet je nu helemaal niet mee bezig zijn. Vertrouw gewoon op het schooladvies en op jezelf, dan komt het helemaal goed.
5. De eerste dag is voor iedereen spannend
En dan breekt straks de eerste schooldag aan. Je zet de wekker voor de zekerheid een half uurtje te vroeg, pakt je tas nog maar een keertje opnieuw in en je haalt je fiets uit de schuur om voor het eerst naar je nieuwe school te fietsen. Spannend? Tuurlijk, maar stiekem ben je ook wel een beetje opgelucht dat je van huis kunt vertrekken, want je ouders lijken haast wel zenuwachtiger dan jij…
(O ja, ze gaan een foto maken van hoe je wegfietst. Want dat doen ouders. Zelfs koning Willem-Alexander zet zijn dochters hoogstpersoonlijk op de foto op de dag dat ze voor het eerst naar de brugklas gaan. Dus zorg dat je haar goed zit...)
Gaan er klasgenoten van de basisschool naar dezelfde school? Spreek dan af om - in elk geval de eerste dag - samen te fietsen. Samen onwennig een nieuwe school binnenstappen is net een beetje fijner dan in je eentje.
De eerste schooldag is voor iedereen spannend. Daar hoef je je niet voor te schamen of geheimzinnig over te doen. Door er gewoon over te praten, leg je makkelijker contact met anderen en zul je ontdekken dat je echt niet de enige bent.
6. Sta open voor contact, vriendschap komt later wel
Het kán, hoor. Er zijn kinderen die gelijk op de eerste brugklasdag vrienden maken met wie ze de rest van hun leven bevriend zullen blijven. Maar meestal duurt het gewoon wat langer. Een week, een maand, een half jaar – maak je geen zorgen, het komt vanzelf. Wat je wél moet doen is open staan voor contact. Kruip dus niet in de pauze in een hoekje achter de kluisjes om in je eentje op je telefoon te gaan zitten pielen. Ga bij een groepje staan, zet je voeten stevig neer, recht je rug, kijk anderen in de ogen en probeer mee te doen met het gesprek (ook al vind je dat een beetje eng).
7. Blijf afspreken met je vriend(inn)en van de basisschool
Ook al gaan jullie misschien naar andere scholen of andere klassen, je vrienden en klasgenoten van de basisschool verdwijnen niet van de aardbodem. Je ziet elkaar misschien niet meer iedere dag op school, maar op vrijdagmiddag of in het weekend heb je alle tijd om samen af te spreken om leuke dingen te doen en bij te kletsen. Wist je dat volwassenen soms vriendschappen hebben die al op de basisschool zijn ontstaan?
Toch kan het ook heel goed zijn dat je na een tijdje niet meer zo’n zin om hebt om af te spreken met je oude klasgenoten. Jullie leven ziet er nu anders uit, je hebt nieuwe vrienden gemaakt en kinderen in de puberteit kunnen behoorlijk veranderen. Misschien geldt dat voor je vriend(in), maar misschien ook wel voor jezelf. Maak je daar niet al te druk over en voel je niet schuldig, zo gaat het soms nou eenmaal.
8. Houd je huiswerk goed bij
Huiswerk maken hoort erbij op de middelbare school. Je moet thuis opdrachten doen en leren voor toetsen en overhoringen. Dat is voor de meeste kinderen best wennen. Je helpt jezelf door goed op te letten in de les. Dan begrijp je beter waar het huiswerk over gaat. Probeer je huiswerk goed bij te houden, want het is lastig om een achterstand in te halen.
Een van de moeilijkste dingen aan het huiswerk is dat je zelf moet inplannen wanneer je wat doet. Gelukkig zijn er op vrijwel alle scholen lessen waarin je wordt geleerd hoe je dat doet.
Een heel handig hulpmiddel hierbij is een speciale huiswerkplanner. Daarmee volg je een vast stappenplan om je huiswerk in te plannen en te maken. Dat helpt je enorm helpen om inzicht te krijgen in wat je moet doen en waneer je het moet doen.
Vraag in het begin aan je ouders of je ze willen helpen bij het plannen. Zo zorg je dat je voldoende tijd overhoudt voor hobby’s, een middagje gamen of Netflixen of om lekker te relaxen met vriend(inn)en.
Schrik niet als je in het begin een paar onvoldoendes haalt. Het overkomt bijna iedereen; het kost gewoon even tijd om het ‘kunstje middelbare school’ onder de knie te krijgen. Probeer na te gaan waarom je een onvoldoende hebt gehaald (was het te moeilijk, heb je niet goed genoeg geleerd?) en vraag gewoon om hulp. Klasgenoten, ouders, leraren, je mentor – je zult zien dat iedereen je graag wil helpen.
Huiswerk maken als een pro
9. Vraag om zakgeldverhoging
De meeste kinderen krijgen een zakgeldverhoging als ze van groep 8 naar de brugklas gaan. Uit een onderzoek van een paar jaar geleden bleek dat 8 van de 10 kinderen in de brugklas meer zakgeld krijgt.
Heb jij je ouders daar nog niet over gehoord? Toch maar even vragen dan, hopelijk zijn ze het met je eens. Brugklassers geven meer geld uit dan groep 8-leerlingen. Misschien wil je af en toe wel een lekker broodje kopen bij de kiosk, of een keer met klasgenoten naar de film.
Als je je ouders wilt overtuigen, kun je ze wijzen op de site van het Nibud. Dat is een organisatie die advies geeft over geldzaken. Op de website van het Nibud is zelfs een speciale pagina over de middelbare school. Daar staat trouwens ook op dat dit een goed moment is voor je ouders om duidelijke afspraken te maken over geld. Misschien zie je dat niet zo zitten, maar het is best handig om te weten waar je je geld voor mag en moet gebruiken.
10. Ontrafel het grootste mysterie van de middelbare school: waarom gaan meisjes altijd samen naar de wc?
Het is tien minuten voor twaalf op donderdagochtend als Martijn mij een van de moeilijkste vragen stelt die er bestaan. “Meneer, weet u waarom meisjes altijd samen naar de wc toe moeten.” […] Even aarzel ik. Zal ik een antwoord verzinnen? Of toegeven dat ik dit mysterie nog altijd niet afdoende weet te verklaren? Voor ik het weet, hoor mezelf tegen Martijn zeggen: “Ik denk dat het sociale aspect… dat ze steun aan elkaar…”Dit stukje komt uit een column van Stephan Göbel. Hij is leraar geschiedenis en Duits en schrijft wekelijks een column in Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. En hij heeft gelijk. Het is geen regel en je mag als meisje natuurlijk best in je eentje naar de wc... maar toch is het zo: op de middelbaar school gaan meisjes vaak met een groepje naar het toilet. Kom jij erachter waarom dat zo is? ?
Dat is het leuke aan naar de middelbare school. Het is een nieuwe wereld die je nog helemaal mag gaan ontdekken. Met leuke en minder leuke kanten, met gekke dingen en bijzondere gewoontes. En voor je het weet, kijk je om je heen en zul je merken dat je er helemaal thuishoort.
We wensen je heel veel plezier en succes op je brugklasavontuur!
Nog meer brugklastips
- Handig! Met het basispakket in onze webshop koop je alle schoolspullen die iedere brugklasser nodig heeft. Zo ben je helemaal startklaar met topkwaliteit spullen voor een superprijs.
- Meer informatie en tips voor de brugklas staan op onze speciale informatiepagina Hallo brugklas!
6 reacties
ReageerHeel fijn dat jullie dit stuk online hebben, ik heb het wel 20x gelezen. En ben niet meer zo bang als dat ik was. Heel erg bedankt!!
Reageer op MauraIk vind het een goed stuk! Ik ga over 10 weken naar de brugklas (vwo) en maakte me best zorgen hoe ik dat aan zal pakken. Door dit stuk ben ik meer gaan nadenken over wat ik ga doen. Hartstikke bedankt😁
Reageer op FammieHet waren super handige tips en van de meeste leer je ook wat, nu met corona hebben we elkaar 3 maanden lang niet meer gezien en vind het daarom ook super jammer dat het jaar zo snel voorbij is gevlogen. Dankje wel voor deze handige tips.
Reageer op Quincyhet zijn goede tips!
Reageer op Harry Potter fanDenken jullie bij de tips ook eraan dat er een aantal kinderen zijn die op de kennismakingsmiddag misschien nog geen eigen telefoon bij zich hebben?
Reageer op Annewow! dankjewel voor deze goede tips! maar misschien moeten jullie ook wat vertellen over mensen met dyscalculie of dyslexie en hoe die eventueel hulp kunnen vinden.
Reageer op Lynn