Thuis aan de slag met mediawijsheid
Juf Sanne | Sanne Ramakers | 11 november 2018Zit jouw kind veel tijd op een beeldscherm? Wil jij je kind helpen hier bewust(er) mee om te gaan? In deze blog zetten we de voordelen en risico's van digitale media voor je op een rijtje en lees je hoe je goede schermafspraken maakt met je kind (mét handige download).
Bekijk de vlog van meester Sander en juf Sanne met hun advies met betrekking tot mediawijsheid:Dat je kind gefascineerd is door schermen, dat snappen we als volwassenen. Het is de wereld van nu. Overal waar je kijkt, turen mensen op een scherm. We bestellen onze boodschappen via een app, plannen onze route op onze telefoon, communiceren via livestreams, luisteren naar podcast en muziek via diverse diensten...
Kortom, we kunnen bijna niet meer zonder onze mobiele telefoon. En in deze wereld groeien onze kinderen op. Het is dus goed je daar bewust van te zijn en al op jonge leeftijd betrokkenheid en vooral wijsheid te tonen bij het gebruik van de diverse media. We geven je graag advies!
Schermtijd
Alleerst is het goed om in de gaten te houden hoe lang kinderen precies achter een scherm zitten. Daarvoor zijn zeker al adviezen uitgebracht.- 0 - 2 jaar: Probeer je kind niet of zo mijn mogelijk in aanraking te laten komen met media. Kies je er toch voor dit te doen, beperk dit dan tot maximaal 5 minuten per dag.
- 2 - 4 jaar: Korte momenten van 5 tot 10 minuten per keer tot maximaal een half uur per dag.
- 4- 6 jaar: Iets langeren momenten van 2 x 15 minuten, dus maximaal een half uur per dag.
- 6 - 8 jaar: Maximaal een uur verdeeld over meerdere momenten op een dag, bijvoorbeeld 2 x 30 minuten.
- 8 - 10 jaar: Maximaal 1 tot 1,5 uur.
- 10 - 12 jaar: Maximaal 2 uur.
- 12+: Maximaal 3 uur.
Download deze hier:
Aanbod
Als ouder heb jij het voor het zeggen wat jouw kind uitvoert op een tablet of telefoon, zeker op jongere leeftijd. Het aanbieden van leerzame apps is iets dat ouders vaak wel willen doen, maar de keuze is enorm! Welke app kies je voor jouw kind? Gelukkig is meester Sander een expert op het gebied van leerzame apps en schreef er eerder een blog over. Ook maakte hij een top 100 leerzame apps voor de basisschool, maar deze top 100 is ook prima in te zetten voor thuisgebruik. Lees de blog hier.
Nog meer adviezen
Je hebt de afspraak dat je kind dagelijks met digitale middelen mag spelen, en dat is prima. Heeft je kind moeite met de afspraken, de planning of de structuur van de dag? Bied dan onze gratis dagritmekaarten aan om de afspraken kracht bij te zetten. Blijf betrokken bij wat je kind doet op een tablet of computer en vergeet vooral niet om ook activiteiten zonder scherm te ondernemen. Heutink voor Thuis heeft de 'Slimme Challenges' een lijst van 52 uitdagingen die je met je kind kunt ondernemen.Wil je meer tips voor het mediawijs opvoeden van jouw kind? Lees dan zeker de volgende blog:
Tips voor het mediawijs opvoeden van jouw kind
De schermtijdadviezen zijn richtlijnen aanbevolen door verschillende instanties en terug te lezen op: https://www.weekvandemediawijsheid.nl/opvoeding/
0 reacties
Reageer