Sneeuw! De 10 leukste winterse speeltips (stiekem nog leerzaam ook!)
Jacqueline Wouda | 5 februari 2021Als er buiten sneeuw ligt, verandert de wereld in een grote speeltuin. Lekker warm aankleden en – hup! - naar buiten! Wist je dat er nog veel meer te doen is dan sleetje rijden, sneeuwballen gooien en een sneeuwpop maken? Wij zetten de 10 leukste sneeuwactiviteiten voor je op een rijtje. 100% sneeuwpretgarantie (en stiekem ook nog een beetje leerzaam).
1. Een sneeuwpop op zijn kop
Toch nog even over die sneeuwpop. Natuurlijk ga je die maken. Maar wat dacht je van een sneeuwpop die op de kop staat? Het is niet alleen een heel vrolijk gezicht, maar laat je kind ook nadenken over perspectief.2. Met je snufferd in de sneeuw
Ligt er verse sneeuw op de motorkap van de auto? Grijp je kans en maak een ‘snowface’. Druk je gezicht in de sneeuw (ogen dicht en niet te hard drukken) en neem een foto van de afdruk. Het resultaat is spectaculair: de gezichten lijken uit de sneeuw te komen, terwijl de afdruk toch echt ín de sneeuw is gedrukt. Dat komt door het lichteffect van de flits. Extra leuk: gekke bekken trekken!Sommige kinderen zijn wat huiverig als ze dit nog nooit eerder hebben gedaan. Is dat niet vreselijk koud? Nou nee, dat valt reuze mee. De kou stimuleert de bloedsomloop, waardoor je gezicht er lekker warm van gaat tintelen. Hetzelfde gebeurt trouwens als je even met blote voeten door de sneeuw loopt. En wist je dat je daar ook nog eens heel lekker van gaat slapen? Wie durft?
3. Sneeuwkristallen bestuderen
Heeft je kind wel eens goed naar een sneeuwvlok gekeken? Sneeuw is een van de makkelijkste manier om kennis te maken met kristalstructuren. Geef je kinderen een stuk zwart karton mee naar buiten om er een paar sneeuwvlokken op te laten vallen of pak ze voorzicht op met een pincet. Bekijk ze door een vergrootglas en tel de punten van het kristal.Sneeuwkastelen bouwen
4. Spoorzoeken
Van welk dier zijn de pootafdrukken in de sneeuw? Wat is het verschil tussen een kattenpootafdruk en een hondenpootafdruk? En tussen die van een merel en een eend? Hoe oud denk je dat het kindje is van wie deze kleine voetstapjes zijn? En is dit het spoor van iemand met lange of met korte benen?Dit soort vragen zijn ontzettend leerzaam. Ze laten je kind goed kijken en analytisch nadenken, waarbij ze ook nog hun voorkennis nodig hebben: een eend heeft zwemvliezen, een merel niet; iemand met lange benen maakt grotere passen dan iemand met korte benen; etc.
Volg ook een keer het spoor van iemand anders, waar gaat het heen? Of leidt een ander om de tuin door achteruit lopend een spoor te maken.
5. Tekenen en verven in de sneeuw
Tekenen doe je meestal binnen. Maar nu er buiten sneeuw ligt, kunnen we daar ook gaan tekenen. Probeer het maar eens met je voeten of je handen of gebruik een stok. Goed voor de motoriek!Wist je dat met levensmiddelenkleurstof of niet-milieubelastende plakaatverf de sneeuw ook een kleurtje kunt geven? Maak een mooi schilderij in de sneeuw, verf je sneeuwpop of maak een kleurrijke sneeuwengel. Ga eerst op je rug plat op de grond liggen en beweeg je armen en benen omhoog en naar beneden. Als je op staat, zie je een engel in de sneeuw.
Versier je engel met verf. Deze verf maak je van veel waterverf en een heel klein beetje ijskoud water. Pas op: als je te veel of te warm water gebruikt bij het verven, smelt je engel!
6. Hoe vies is sneeuw?
Eet geen gele sneeuw. Die waarschuwing kennen we wel. Vertel ‘t vooral ook aan je kind en geniet van het moment waarop het kwartje valt…Maar hoe schoon is witte sneeuw? Een leuke manier om dat te ontdekken is door een mok of glas te vullen met sneeuw. Laat de sneeuw binnen ontdooien en bekijk het water goed. Gebruik eventueel een vergrootglas. Zeker als de sneeuw al een tijd ligt, is de kans groot dat je er allemaal stukjes en vuil in ziet drijven. Jakkes!
En vlokken happen die vers uit de lucht vallen? Dwarrelende sneeuwvlokken op vangen met je mond in is een leuk spelletje, maar doe het met mate. Te veel koude sneeuw kan buikpijn, hoofdpijn of misselijkheid opleveren en brengt zelfs een risico op onderkoeling met zich mee.
7. Symmetrische en a-symetrische sneeuwvormen
Wie zegt dat een sneeuwbal altijd rond moet zijn? Sneeuwballen maken is een leuke aanleiding om eens over symmetrie te praten. Probeer eens om zo symmetrisch mogelijke sneeuwballen te maken. Of andere symmetrische vormen, bijvoorbeeld een sneeuwkubus. Laat zien wat symmetrie betekent door de vorm door midden te snijden met een (warm) mes.Of maak juist a-symmetrische sneeuwvormen. Kan je kind ze namaken? Ook gespiegeld? Of er een symmetrische vorm van maken?
Vormen in de sneeuw
8. IJsbellen blazen
Buiten bellen blazen doe je meestal als het mooi weer is. Maar als het buiten hard vriest, moet je zeker de bellenblaas erbij pakken. Je kunt dan namelijk ijsbellen blazen! Het is niet gemakkelijk, maar als het lukt ziet het er fantastisch uit, want je ziet prachtige dunne ijsbloemen op de bellen.Zo maak je bellenblaas voor ijsbellen:
- Meng 100 gram suiker met 2 eetlepel water
- Voeg 1,5 kopje water en 1,5 kopje afwasmiddel toe
- Giet het mengsel in een leeg potje bellenblaas
- Zet het potje in de koelkast of leg het even in de vriezer
Tip!
Blaas de bellen zo hoog mogelijk de lucht in, dan is de kans dat je ijsbel slaagt het grootst.
9. Bouwen met sneeuw
Als er echt veel sneeuw ligt, kun je echte bouwwerken maken. Een fort, een kasteel of een iglo. Vul emmers met sneeuw om ‘stenen’ te maken en stapel ze op tot een muur. Lukt het ook om een dak van sneeuw te maken? En wat ze zou je eventueel kunnen verzinnen om de sneeuw te ondersteunen?Een andere manier van bouwen is een grote sneeuwbal rollen. Maak bij de grond en opening en hol van daaruit de bol uit (oppassen dat je niet te veel weg haalt, anders zakt de want in). Op deze manier kun je bijvoorbeeld heel leuk een iglo maken voor je kat. Katten vinden het geweldig om in zo’n holletje te zitten en helpen soms ook mee bij het bouwen.
Sneeuwkastelen, iglo’s en andere sneeuwbouwsel maken is een fantastische STEAM-activiteit. Spelenderwijs is je kind bezig met ontwerpen, prototypes maken, laten zien aan anderen, overleggen en verbeteren. Hoe meer sneeuw er ligt, hoe spectaculairder de bouwwerken kunnen worden.
10. Stoepje vegen
Voor kinderen is sneeuw één groot feest. Maar voor ouderen en mensen die moeilijk ter been zijn, is het een ramp. Laat je kinderen aanbieden de stoep of oprit voor hen sneeuwvrij te maken. Zo leren ze om een ander te helpen.Allemaal nieuwe woorden!
Echt winterweer komt in Nederland niet zo veel voor. Grijp de gelegenheid aan om de woordenschat van je kind uit te breiden. Praat veel over de sneeuw en het weer en probeer zo veel mogelijk te benoemen. Zo leert je kind er een heleboel nieuwe woorden bij!Wat dacht je van woorden als plaksneeuw, droge sneeuw, poedersneeuw, knerpen (het geluid dat je hoort als over verse sneeuw loopt), ijspegel, iglo, sneeuwschuiver, strooiauto, stooizout, dooi, sneeuwdek, thermometer, gladheid, nachtvorst, enzovoort?
0 reacties
Reageer