Samen of apart naar het tienminutengesprek?
Jacqueline Wouda | 24 augustus 2017
Als de relatie met je ex niet goed is, voel je er waarschijnlijk weinig voor om samen naar een oudergesprek op school te gaan. Toch zijn er goede redenen om dat wél te doen.
Voor ouders die erin slagen na een scheiding nog een beetje normaal met elkaar om te gaan, zal het meestal ook geen probleem zijn om samen naar de tienminutengesprekken te komen.Helaas verlopen veel scheidingen verre van harmonieus. Naast elkaar zitten op zo'n klein kinderstoeltje is dan wel het laatste wat je wilt.
Als je pertinent niet met je ex samen naar de leerkracht wilt, dan kun je – ervan uitgaande dat je het oudergesprek niet aan je voorbij wilt laten gaan – de school vragen om twee aparte oudergesprekken te voeren.
Probeer samen naar het tienminutengesprek te gaan
Toch zijn er goede redenen om je weerstand in te slikken en wél samen te gaan. Allereerst is het voor kinderen fijn om te voelen dat zij voor hun ouders belangrijker zijn dan de onderlinge strubbelingen, ruzies of vetes die er heersen.Bovendien is de kans op discussies en ruzies achteraf een stuk een kleiner als je beiden bij hetzelfde gesprek bent geweest. Bij aparte gesprekken blijf je vaak gissen wat er precies is gezegd bij de andere ouder.
Of je vraagt je af of je ex de strekking van het gesprek niet in zijn of haar eigen voordeel heeft verdraaid. Ook voor de leerkracht is dat zeer onprettig, zeker als een van beide ouders verhaal komt halen. Op die manier gaan oudergesprekken een heel eigen leven leiden en verliezen ze hun waarde als moment van wederzijdse informatieoverdracht tussen school en ouders.
Sommige scholen hebben als regel dat ze geen aparte tienminutengesprekken willen voeren met beide ouders. In de praktijk blijkt zo’n regel toch niet altijd hanteerbaar. Zoals bij Marloes, de moeder van Micki (12). Twee jaar geleden gingen zij en haar ex op een nare manier uit elkaar. “Ik zou wel samen naar de oudergesprekken willen gaan, maar mijn ex wil dat absoluut niet”, vertelt Marloes. “Tja, bij ons is het gewoon niet anders, dus ze zullen op school wel moeten.”
Wettelijk recht op informatie
Gescheiden ouders hebben recht op dezelfde informatie van de school over hun kind. Dat geldt ook voor ouders die niet het ouderlijk gezag hebben en zelfs als in onderlinge afspraken tussen ouders is vastgelegd dat een van de ex-partners de ander informeert. Als je als ouder dan toch bij de school om informatie vraagt, moet de school die geven.De school hoeft geen informatie te verstrekken die niet aan de andere ouder zou worden gegeven. Als de school oordeelt dat het geven van informatie strijdig is met de belangen van je kind, mag ze ook weigeren. Dat geldt ook indien de rechtbank heeft besloten dat het recht op informatie is beperkt.
0 reacties
Reageer