Rekenen met beelddenkers
Tineke Verdoes | 27 september 2017Kinderen die in beelden denken leren het liefst multi zintuiglijk (geluid, beeld, gevoel, geur, herinnering) en zijn vaak competitief ingesteld. Ze spellen graag spelletjes en leren ongemerkt van alles over winst & verlies, maar ook inhoudelijk.
Automatiseren moet je leren
Rekenen is het makkelijkste thuis te oefenen en direct ook het lastigst. Je weet als ouder vaak niet meer hoe je zelf hebt leren rekenen, maar je kunt je de bewerkingen (lees trucjes) nog wel herinneren.In het huidige rekenonderwijs kan het zijn dat jij je kind minder goed kan begeleiden omdat de rekenstrategieën de laatste jaren een verandering hebben doorgemaakt. Om thuis aan de slag te gaan, kun je ver weg blijven van ‘echte rekensommen’ en toch heel waardevol zijn in de rekenontwikkeling.
Wat kun je als ouder wel doen?
Kinderen die in beelden denken leren het liefst Multi-zintuiglijk (geluid, beeld, gevoel, geur, herinnering) en zijn vaak competitief ingesteld. Ze spelen graag spelletjes en leren ongemerkt van alles over winst en verlies, maar ook inhoudelijk.Het kost mij zelf weinig moeite om even terug ga naar mijn eigen kindertijd. Ik kan ik nog genieten van de spelletjesmomenten met (een van of allebei) mijn ouders. Nu ik er als volwassen vrouw op terug kijk, kan ik zien hoeveel de spelletjes die ze kozen me hebben geholpen op het gebied van rekenen.
Zelf nakijken stimuleert
Mini Loco was lange tijd een van mijn favoriete materialen. Mede doordat ik zelf kon nakijken. Ik rekende er op los zonder dat ik het al te veel door had. Ook in de klas, in mijn praktijk of bij mijn kinderen thuis maak ik veelvuldig gebruik van Bambino loco of Mini loco, daar ik weet dat beelddenkers over het algemeen een hekel hebben aan herhaling. Door gebruik te maken van deze materialen herhalen ze en herhalen ze, zonder dat ze het zelf door hebben en versterken ze het geautomatiseerd rekenen.Reken je rijk
Jarenlang was het spel Levensweg een grote hit en ook nu valt het onder mijn favoriete spellen. Ik kon en kan er geen genoeg van krijgen en reken ongemerkt uren met grote getallen. Mijn mooie slimme dochter van 8 vindt niets heerlijker om de bank te zijn en mijn middelste (minder goede rekenaar) vindt het heerlijk om rond te rijden met haar auto. Zo komen beide type rekenaars aan hun trekken in een en hetzelfde spel.Denk ook eens aan spellen als Monopoly, Yahtzee, Zeeslag, Rummikub, Mens-erger-je-niet, Mastermind, Kolonisten van Catan, gebruik je eigen fanatisie of kijk voor meer ideeën in het boek Denken in beelden.
Samen spelen werkt aanstekelijk
In de midden- en bovenbouw kan ik maar geen genoeg krijgen van de spellen Malle getallen. Ze zijn er in verschillende (reken)varianten, waardoor er altijd wel een versie tussen zit die aansluit. Daarnaast zijn ze aan te passen voor de zwakkere en slimmere rekenaars door bepaalde kwartetten ertussenuit de halen. Vind jij de tegenstander die jouw ontbrekende kwartetkaart heeft? Weet je het antwoord op de som, dan is de kaart voor jou. De oplossing kun je controleren met de geweldige magische envelop.Bewegen is leren
En wat dacht je van hinkelspelletjes? Ga jij je eigen jeugd, net als ik, weer een klein beetje herbeleven met je kinderen? Je kunt hinkelbanen tekenen met stoepkrijt of kant-en-klare hinkelmatten bestellen. Hinkelmatten met cijfers kun je op diverse manieren gebruiken.Je kunt met je kind los gaan met bouwen en hiermee zijn ruimtelijk inzicht vergroten. Denk aan grote blokken, maar ook aan de kleine. Kies voor de variant waarbij het kind van een voorbeeld moet nabouwen. Hierdoor versterk je naast het ruimtelijk inzicht ook de oog-handcoördinatie, de fijne motoriek en de vaardigheid om naar een voorbeeld te werken. Ook het rijgen van kralen kan hierbij nuttig zijn. Zeker als het mooie voorbeeldkaarten heeft zoals in Herhaal de kraal.
Om in je achterhoofd te houden
Ook al is deze manier van leren een must voor beelddenkers, taaldenkers zullen er ook bij gebaat zijn. Je kunt als ouder dus alleen maar winnen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dan de rekenen zich altijd ontwikkelt volgens een bepaalde manier.
Kinderen leren van volwassenen en elkaar op vier verschillende niveaus van handelen (handelingsniveaus) o.a. informeel handelen in de werkelijkheid (doen). Hierin kun jij als ouder een grote rol spelen! Ga lekker recepten maken met je kind, naar de speeltuin om een parcours te maken of speel spelletjes.
Wil je hier meer over weten over de andere handelingsniveaus en wat jij hier als ouder in kunt betekenen? Lees dan eens het boek De jonge beelddenker.
0 reacties
Reageer