Praatgroepjes voor scheidingskinderen
Jacqueline Wouda | 24 augustus 2017Kinderen moeten een scheiding, net als ouders, verwerken. Begeleiding is daarbij enorm belangrijk. Sommige scholen bieden speciale programma's aan voor 'scheidingskinderen'. Daar kan je kind veel aan hebben.
In een gemiddelde kleutergroep zitten één of twee kinderen met gescheiden ouders. Tegen de tijd dat de kinderen in groep 8 zitten, zijn dat er een stuk of zes. Scheiding zit echter, hoe veel het ook voorkomt, nog steeds een beetje in de taboesfeer.
Als een ouder overlijdt, wordt daar in de klas heel veel aandacht aan besteed. Bij een scheiding wordt er vaak amper over gesproken. Ook kinderen onderling beginnen er niet snel over. Ze schamen zich of zijn bang om gek of zielig gevonden te worden.
Praten met leeftijdgenoten helpt
Kinderen verwerken de scheiding beter als ze erover kunnen praten met leeftijdsgenootjes in dezelfde situatie. Zo merken ze dat ze niet de enigen zijn die weleens boos zijn op papa en mama omdat ze niet meer bij elkaar willen wonen.
Dat andere kinderen het soms ook lastig vinden om in twee huizen te wonen. Dat ze niet de enige zijn die bij papa niet durven zeggen dat ze mama lief vinden. En dat ze het best leuk mogen vinden dat ze nu twee spelcomputers hebben en twee keer hun verjaardag vieren.
Spel- en praatgroepen
Speciaal voor scheidingskinderen hebben sommige scholen spel- en praatgroepen. De bekendste is het programma KIES (Kinderen In Echtscheiding Situaties). In kleine groepjes komen kinderen acht weken lang een uur onder schooltijd bij elkaar.
Tijdens die bijeenkomsten wisselen ze ervaringen uit en kunnen ze hun hart luchten. Maar ze leren ook dat het belangrijk is om voor zichzelf op te komen en hoe ze dat kunnen doen. Ze leren dat de scheiding niet hun fout is en dat hun ouders altijd hun ouders blijven, ook al wonen zij ergens anders.
Positieve ervaringen
Klinkt goed, maar werkt zo'n praatgroepje ook echt? Ja, zeggen ouders en kinderen die er ervaring mee hebben. “Het was heel fijn om er in de KIES-groep met andere kinderen over te kunnen praten”, vertelt June uit groep 8. “Ik heb er veel aan gehad. Bijvoorbeeld dat je het gewoon moet zeggen als je wilt dat er iets verandert. Ik wilde graag vaker bij mijn vader zijn. Dat heb ik verteld en dat gebeurt nu ook.”
Tineke, moeder van de 10-jarige Alyssha, is ook positief over KIES. “Alyssha was heel stil en in zichzelf gekeerd geworden na de scheiding. Ze kon ineens heel erg beginnen te huilen en als je vroeg wat er was, zei ze ’niks’. Ze kropte alles maar op en op. Mijn ex en ik konden beiden niet meer tot haar doordringen.”
Toen er op school een KIES-groepje kwam, gaf Alyssha tot verbazing van haar moeder zelf aan dat ze graag mee wilde doen. “In korte tijd is Alyssha een heel stuk opener en positiever geworden. Ik raad het andere ouders ook zeker aan, zelfs als ze het idee hebben dat alles goed gaat met hun kinderen.”
Ja, KIES werkt, zeggen ook onderzoekers van de Universiteit Utrecht die het uitzochten. Kinderen die hebben meegedaan begrijpen de scheiding beter, hun band met zowel moeder als vader wordt beter en ze hebben vaker contact met de uitwonende ouder, meestal de vader.
Dappere Dino's en Kameleon
KIES is niet het enige preventie hulpprogramma voor kinderen dat op scholen wordt gegeven. Andere hulpprogramma's hebben namen als Dappere Dino's en Kameleon.Draait er bij je kind op school geen programma? Informeer dan bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in je woonplaats of er bij jullie in de buurt cursussen worden aangeboden voor kinderen. Een voorbeeld is de GGD-cursus ‘Als je ouders gescheiden zijn’.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin biedt scheidende en gescheiden ouders overigens ook op allerlei manier informatie en ondersteuning.
0 reacties
Reageer