Ontdek de unieke talenten van jouw kind
Jacqueline Wouda | 2 oktober 2017Als ouder vind je jouw kind de knapste en slimste van de wereld. En weet je dat dit nog klopt ook? Als ouder zie je namelijk als geen ander waar de talenten van jouw kind liggen. Daar heb je geen talentenjacht of dure test voor nodig. Goed kijken naar je kind is voldoende.
Bij talent denken we vaak aan een kind dat extreem hoge cijfers haalt, uitmunt in sport, of virtuoos viool speelt. Maar talent gaat niet alleen over de grote talenten waarmee je een Nobel-prijs wint, een medicijn tegen kanker ontwikkelt of een musicalster wordt.
Alle talenten zijn even waardevol
Ook de kleine talenten zijn groots in de context van je kind. Heeft jouw zoon die mooie Lego-bouwwerken kan maken een talent dat minder waard is het tennistalent van zijn klasgenote die in het regionale selectieteam zit? Nee, want door zijn bouwtalent wordt jouw zoon later misschien wel een heel goede aannemer, architect of stedenbouwkundige.
Getuigt het fantasiespel van je kleuterdochter, waarin ze poppen en knuffels tot leven laat komen, van minder talent dan haar vriendinnetje dat als vijfjarige al kan sommen tot honderd kan uitrekenen? Nee, want met haar talent wordt je dochter later misschien wel schrijfster, actrice of een leerkracht die kinderen inspireert met prachtige verhalen.
Ieder kind beschikt over zijn of haar eigen, unieke (latente) talenten. Talent om te ontdekken en om tot bloei te laten komen. Hoe klein en onbeduidend de gave in eerste instantie misschien ook mag lijken in de ogen van anderen. Hoe ondergewaardeerd het talent misschien ook wordt in onze prestatiegerichte samenleving.
Vind je het moeilijk om te achterhalen waar jouw kind goed in is, kijk dan naar wat je kind leuk vindt om te doen. Waar geniet je zoon van? Waar ligt de passie van je kind? Passie ligt vaak in het verlengde van talent.
Sta in gesprekken op school niet alleen stil bij wat er niet goed gaat, of waar je kind beter in moet worden, maar vraag ook waar je kind goed in is. Vertel de leerkracht welke talenten je kind thuis laat zien; breng verscholen vaardigheden onder de aandacht. En kijk daarbij verder dan cijfers en schoolresultaten, want je kind is zo veel meer.
Koester de talenten van je kind
Een kind dat ergens goed in is, beleeft daar plezier aan en put er zelfvertrouwen uit, wat de kans op succes vervolgens weer groter maakt. Volgens onderzoek in de positieve psychologie (Seligman en Csikszentmihaly, 2000) zorgt onder meer het ontdekken van je talent en dit talent doelgericht kunnen ontwikkelen voor positieve emoties. Als je dat vaak doet zorgt het uiteindelijk voor persoonlijk, maar vaak ook maatschappelijk geluk.
Geef laatbloeiers de tijd
Bij sommige kinderen is al op jonge leeftijd duidelijk waar hun talenten liggen, bij anderen liggen ze wat dieper verscholen. Neem wielrenner Tom Dumoulin. Toen hij als klein ventje nog op een voetbalveld rondliep, had niemand door dat er een groot sportman in hem school. Tot hij op zijn vijftiende begon met fietsen, in eerste instantie vooral voor de lol. Twaalf jaar later won hij in één jaar zowel de Giro d’Italia als het wereldkampioenschap tijdrijden.
Gun je kind de tijd om zijn of haar eigen talenten te ontdekken. Kinderen zijn van nature ‘pleasers’; als ze doorhebben dat hun ouders het fijn vinden dat ze een bepaald type spel of gedrag laten zien, zijn ze vaak geneigd daar langer mee door te gaan dan ze uit zichzelf zouden doen. Of andersom: als je zoon merkt dat jij het afkeurt dat hij de poppen in bad doet, zal hij daar misschien mee stoppen.
Wees je bewust van jouw invloed op je kind en laat je kind experimenteren en uitproberen. Realiseer je dat het ene talent het andere niet uitsluit. Talenten gaan samen, vullen elkaar aan en versterken elkaar.
0 reacties
Reageer