Naar school met rode hond of waterpokken?
Jacqueline Wouda | 17 augustus 2017Alle kinderen zijn wel eens een keertje ziek. Als je kind ziek is, hoeft hij natuurlijk niet naar school. Maar hoe zit dat bij besmettelijke aandoeningen als waterpokken, de bof of zesde ziekte?
Als je kind zich goed voelt, mag het dan gewoon naar school? Het antwoord is eigenlijk altijd ja, zo geven de richtlijnen aan die huisartsen in Nederland volgen. De meeste besmettelijke kinderziekten als waterpokken, kinkhoest en rode hond zijn al besmettelijk voordat de ziekte zichtbaar wordt of de diagnose wordt gesteld. Het heeft dan niet meer zo veel zin om je kind nog thuis te houden.Bij enkele kinderziekten gelden aanvullende adviezen
- Rode hond: je kind kan in principe gewoon naar school, maar overleg wel met school en kinderopvang omdat rode hond gevaarlijk is voor zwangere vrouwen die de ziekte nog niet hebben gehad of niet zijn ingeënt.
- Roodvonk: je kind kan in principe gewoon naar school, maar sommige GGD’s adviseren kinderen met roodvonk pas naar school te laten gaan als ze zijn behandeld met antibiotica.
- Vijfde ziekte: je kind kan naar school, maar zorg dat de school zwangere vrouwen kan inlichten.
- Bof: je kind kan naar school, maar zorg dat de school zwangere vrouwen inlicht die de bof nog niet hebben gehad of niet zijn ingeënt.
- Krentenbaard: je kind kan gewoon naar school, al hanteren sommige scholen het beleid dat het kind eerst met antibiotica moet zijn behandeld.
Wormpjes
Zorg dat je altijd een wormenkuurtje op voorraad hebt. Vooral kleuters, die het nog niet zo nauw nemen met de hygiëne, lopen snel een besmetting met wormpjes op en met een beetje pech volgt het hele gezin. Met een wormentablet ben je er zo van af. Meestal gaat het bij wormpjes om aarsmaden (kleine witte wormpjes, die – vooral 's nachts – jeuk veroorzaken rond de anus). Heeft je kind spoelwormen (lijken op crèmekleurige regenwormen), meld dat dan ook even op school; misschien moet het zand in de zandbak worden ververst. Als daar wel eens honden of katten in poepen, kunnen er spoelwormeitjes in het zand zitten.Meer weten? Zie www.thuisarts.nl (ontwikkeld door het Nederlands huisartsengenootschap) of lees het boek Kinderkwalen, geschreven door Just Eekhof en twee collega-huisartsen.
0 reacties
Reageer