Naar buiten! 10 leuke doetips
Jacqueline Wouda | 11 juni 2018Het voorjaar en de zomer zijn de tijd bij uitstek om lekker buitenshuis dingen te doen. Frisse lucht en zonlicht 'bijtanken', daar kikkert iedereen van op. Inspireer je kinderen om in de tuin te spelen of de buurt in te gaan. Maar vindt jouw kind het lastig om te bedenken wat het buiten kan doen, dan geven wij 10 leuke doetips.
1. Water gieten
Een leuk spel voor kleuters dat waterpret combineert met motoriek oefenen. Zet plastic bekertjes neer en geef je kind een kan met water. Laat je kind de bekertjes zo netjes mogelijk volschenken, zonder dat de bekertjes omvallen of overstromen en zonder dat er veel water naast het bekertje terechtkomt. Kan je kind ook netjes schenken als het de kan met één hand vasthoudt?
2. Maak een parachute
Om zelf uit een vliegtuig te springen, daarvoor zijn kinderen in de basisschoolleeftijd toch echt nog te jong. Maar ze zijn nooit te jong om met een parachute te spelen. Die kun je zelf maken van een (stoffen) zakdoek en vier koortjes. Bind de koortjes aan de hoeken van de zakdoek, knoop er een steentje of takje (of nog leuker: een Playmobil-poppetje) aan en klaar is de parachute.
Vouw de zakdoek op en gooi hem zo hoog mogelijk in de lucht (nog mooier is het als je van enige hoogte, zoals een speeltoestel of keukentrap gooit). In de lucht gaat de zakdoek open, waarna hij langzaam naar beneden zweeft.
Stort de parachute neer, dan is het steentje of takje te zwaar. Blijf hij niet mooi zweven, dan is de ballast te licht. Zorg dat er voldoende ruimte is om de parachute omhoog te gooien zonder gevaar voor andere mensen of voor de ramen.
3. Bouw een insectenhotel
Ook insecten kunnen wel een beetje hulp van de mens gebruiken. In tuincentra en bouwmarkten zie je dan ook steeds meer kant-en-klare insectenhotels in het assortiment. Maar wist je je dat je ook heel eenvoudig je eigen insectenhotel kunt maken? Een leuk klusje voor je kinderen. Je hebt nodig:
- een plastic fles (of leeg conservenblikje)
- stokjes (bamboe is fijn, maar andere takjes kunnen ook)
- stukjes boomschors
- een paar dennenappels
- of andere natuurlijke materialen die je geschikt lijken
Knip de bodem en de hals uit de fles en knip de overgebleven cilinder in twee stukken. Vul beide omhulsels op met takjes van ongeveer dezelfde lengte als de huls, stukjes boomschors en stukjes dennenappel. Prop het er zo stevig in dat het er niet uitvalt. Voilà, een insectenhotel. Simpel hè?
Als je het insectenhotel wilt ophangen, kun je een touwtje om het omhulsel knopen. Het insectenhotel mag in de zon hangen. Hang je insectenhotel minimaal één meter boven de grond, maar niet hoger dan drie meter.
4. Wolkenvormen
Ga op je rug in het gras liggen en kijk naar de wolken. Wat valt er allemaal te zien in de lucht? Ziet iedereen hetzelfde? Sluit een halve minuut je ogen en kijk dan weer: kun je de vormen van zonet nog terugvinden of je heeft je wolk alweer een nieuwe vorm?
5. Maak een zonnewijzer
Weten hoe laat het is zonder op de klok te kijken: dat kan met een zonnewijzer. Om de tijd te meten, werd zo'n 5500 jaar geleden de zonnewijzer uitgevonden. Het is niet moeilijk om er zelf eentje te maken. Het enige wat je nodig hebt is een stokje van ongeveer 25 centimeter, twaalf steentjes (of een krijtje) en een zonnige dag. Zet het stokje rechtop in de grond en kijk elk uur waar de schaduw van het stokje valt. Markeer dat punt met een steentje of zet een streepje op de grond. Als je opschrijft welke tijd bij welke markering hoort, kun je de volgende dag aan de schaduw aflezen hoe laat het is. Natuurlijk kun je de zonnewijzer ook uitvoeren met een echte ‘wijzerplaat’ (bijvoorbeeld van een rond stuk karton)
6. Zaklopen
Ouderwetse spelletjes als zaklopen zijn niet voorbehouden aan feestjes. Sterker nog: de meeste kinderen van tegenwoordig hebben nog nooit zakgelopen! Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Waarschijnlijk heb je geen ouderwetse jutezak liggen, maar dat is geen probleem. Met oude kussenslopen als zak lukt het ook (blijf wel op het gras, anders slijt de zak wel erg snel). In onze webshop kun je ook speciale, slijtvaste zakloopzakken ('springzakken') kopen, die lekker lang meegaan.
7. Vuur maken met een vergrootglas
Spelen met vuur is gevaarlijk, maar voor deze keer mag het. Uiteraard zorg je ervoor dat er geen brandbare dingen in de buurt zijn. Geef je kind op een zonnige dag een vergrootglas en laat het droge takjes, blaadjes of grassprietjes verzamelen of gebruik een stukje (kranten)papier. Door het vergrootglas boven de takjes te houden, kun je vuur maken. Dat lukt alleen door het glas precies zo te houden dat de zon er in een bepaalde hoek doorheen schijnt. Hoe kleiner het brandpuntje van de zon, hoe groter de kans dat het brandstapeltje vlam vat (het begint met een beetje zwart worden en roken). Waarschuw je kind om niet zijn of haar hand onder het vergrootglas te houden en laat het alleen met samengeknepen ogen (of door een zonnebril) naar het brandpuntje kijken.
8. Spons gooien
Iedere speler heeft een emmer water voor zich op de grond staan. Eén van de spelers heeft een spons. Hij maakt de spons nat en probeert hem in de emmer van zijn tegenstander te gooien. Als dat lukt, heeft hij een punt. Weet de tegenstander de spons te vangen, dan hij heeft die een punt. Je kunt het spel ook met meerdere sponzen spelen. Hoe meer sponzen, hoe natter de deelnemers en hoe groter de pret.
9. Schatjutten
Laat je kind op zoek gaan naar ‘schatten’ in de tuin of in de buurt. Stel bijvoorbeeld een lijstje op van dingen die je kind moet vinden: een ronde steen, een eikenblad, een huisjesslak, een wit bloempje, een driehoekig verkeersbord, huisnummer 38, enzovoort, enzovoort.
Je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt en als passend is bij de leeftijd van je kind. Laat je kind de gevonden schatten verzamelen of fotograferen.
Natuurlijk kun je ook zelf dingen verstoppen in de tuin die je kind dan moet zien terug te vinden (vergelijkbaar met paaseieren verstoppen en zoeken). Of geef je kind de opdracht zo veel mogelijk dingen te verzamelen die beginnen met een bepaalde letter. Bij de S kan je kind dan terugkomen met een steentje, een slak, een stok, enzovoort. Of vraag allemaal ronde voorwerpen of allemaal gele dingen.
10. Schilderen met water
Wordt creatief met water op een zonnige dag. Geef je kind een emmer water en wat kwasten in verschillende groottes en misschien zelfs een (oude) verfroller. Maak een waterschilderij op het terras of de oprit. Of schilder een lieve groet op de stoep voor het huis van oma en opa. Met dit spel kan je kind uren zoet zijn, want als het schilderij opdroogt, is het weer verdwenen.
0 reacties
Reageer