Leesfeest! 4x leesplezier voor je kind
Els Kok | 3 oktober 2022Hoe wordt jouw kind een lezer en hoe blijft je kind lezen? Pas als je ergens plezier in hebt, ga je het vaker doen, waardoor je er beter in wordt. Plezier in lezen komt bij sommige kinderen vanzelf. Andere kinderen hebben wat meer aanmoediging nodig. Wat kun je als ouder doen om bij jouw kind lezen te stimuleren? Bekijk deze vier tips voor meer leesplezier.
1 Lees je kind voorLeesplezier begint met voorlezen. Voorlezen is dé manier om je kind aan het lezen te krijgen. Bij peuters en kleuters is voorlezen vaak vanzelfsprekend. Maar wist je dat ook oudere kinderen het fijn vinden om voorgelezen te worden? Uit onderzoek¹ blijkt dat zij, net als jongere kinderen, door het voorlezen volop profiteren in de taalontwikkeling. Bovendien krijgen ze meer zin om zelf te gaan lezen.
2 Lees boeken op papier
Kinderen die papieren boeken lezen, kunnen beter lezen dan kinderen die alleen digitaal lezen. Zij hebben thuis meer boeken in de kast staan en ze hebben meer plezier in lezen. Onderzoek² laat zien dat kinderen die papieren boeken lezen een voorsprong van ruim één jaar hebben. Dus leen boeken uit de bibliotheek, haal ze uit de minibieb op de hoek van je straat en doe je kind en jezelf zo nu en dan een boek kado.
3 Laat je kind zelf kiezen
Zorg ervoor dat een boek aansluit bij de belangstelling van je kind, zodat een verhaal ertoe doet. Boeken zijn er in alle soorten en maten: leesboeken, informatieve boeken, boeken met korte verhalen, boeken met gedichten, stripboeken. Laat je kind zelf kijken welke boeken aanspreken. Zo kun je samen ontdekken wat bij je kind past. Geef dat even tijd. Soms is dat even zoeken. Je kunt je kind ondersteunen door samen op zoek te gaan naar aansprekende boeken. Het helpt om aan te sluiten bij hobby’s en andere interesses van je kind.
4 Maak je kind nieuwsgierig
Tot slot een bijzondere tip: gebruik een boek niet alleen om te lezen. Onderzoek³ laat zien dat een effectieve manier van leesbevordering is als je de tekst echt ergens voor nodig hebt. Dus lees eens een deel van een boek voor, tot je een probleem tegenkomt. Speel in op de natuurlijke nieuwsgierigheid van je kind, leef je samen in en verzin een aantal oplossingen. Vertel de oplossingen aan elkaar, teken ze of maak ze met constructie- of knutselmateriaal. Lees vervolgens verder en kijk hoe het probleem in het boek wordt opgelost. Door iemand uit een boek te helpen, voelt je kind zich meer betrokken en groeit het leesplezier.
Zo doe je dat: problemen vinden in een boek
Boeken staan vaak bol van de problemen, want dat maakt een boek immers spannend. Daarbij staan kinderen vaak te springen om iemand te helpen en problemen op te lossen. Neem de klassieker Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp. Zaza de kakkerlak heeft een probleem. Mevrouw Helderder probeert Zaza te bespuiten met een spuitbus vergif. Zullen we Zaza helpen?
Leef je samen met je kind in. Kinderen vinden het heel fijn om dieren te helpen. Hoe kan Zaza zich beschermen tegen de spuitbus? Zaza is één van de personages uit dit boek die je kunt helpen. In het boek Pluk van de Petteflet zijn nog tal van andere personages die je met een probleem kunt helpen. De dieren in de Torteltuin bijvoorbeeld, want er zijn plannen om de Torteltuin weg te bulldozeren. En Leentje, want haar eieren zijn meegenomen door de Eierkoekenbakker. En de Krullevaar, want die denkt dat hij niet kan vliegen.
Zo doe je dat: oplossingen voor problemen verzinnen
Problemen doen je niet meteen in oplossingen denken. Maak je er een (ontwerp)vraag van, dan helpt dat je enorm om wel direct in oplossingen te denken. Start de vragen met:
- Hoe kun je …?
- Hoe kan (vul het personage in) …?
- Ontwerp iets dat …?
Bij de problemen in het boek Pluk van de Petteflet met de dieren in de Torteltuin, met Leentje en met de Krullevaar, krijg je dan de volgende ontwerpvragen:
- Hoe kun je zorgen dat de Torteltuin mag blijven?
- Hoe kan Leentje haar eieren beschermen?
- Ontwerp iets dat de Krullevaar helpt met vliegen.
Leesfeest in de Kinderboekenweek
Maak van de Kinderboekenweek een leesfeest. Laat je kind een boek kiezen, lees voor en zoek een probleem in het boek om samen op te lossen. Download hier inspirerende ontwerpvragen bij thematitels van de Kinderboekenweek. Ook op school aan de slag? Tip de school van je kind op de Kinderboeken ontwerpboxen: www.ontwerpenindeklas.nl/ontwerpbox.
Download gratis deze gi-ga-groene ontwerpvragen!
Lees een boek
Leesboek De blaadjesdief | Groep 1-2 | Kinderboekenweek 2022
Bekijk Leesboek De aarde heeft jou nodig!| Groep 3-4 | Kinderboekenweek 2022
Bekijk Leesboek Silas en de wolf | Groep 5-6 | Kinderboekenweek 2022
Bekijk
Leesboek De ontdekkingsreiziger | Groep 7-8 | Kinderboekenweek 2022
Bekijk Verzin een oplossing! handige materialen
Viltstift | Heutink | Goldline | 10 stuks
Bekijk Kleurpotloden driekantig | Heutink | Blik 12 stuks
Bekijk Prikkartons gekleurd | 12 x 15,5 cm | Pak à 500
Bekijk
² OESO / PISA-rapport: 21st Century Readers: Developing Literacy Skills in a Digital World
³ Kennisrotonde. (2018). Wat zijn effectieve methoden voor leesbevordering in groep 4-8 van het basisonderwijs
Over de auteur
Els Kok ontwerpt educatieve spellen en ze ontwikkelt ontwerplessen voor het basisonderwijs. Laat je inspireren op www.ontwerpenindeklas.nl
0 reacties
Reageer