Knutselen als rouwverwerking
Birgit de Bruijne | 7 september 2017Creatief aan de slag gaan is voor veel kinderen die te maken krijgen met verlies een mooie manier om hun gevoelens beter te begrijpen en te uiten. Een aantal tips!
TroostdekenEen troostdeken is een deken die gemaakt is van oude kleding van de overleden persoon. Knip vierkantjes uit (herkenbare) kleding en leg deze in een mooi patroon bij elkaar. Door de stukjes aan elkaar te naaien ontstaat de troostdeken ( patchwork idee).
Draai de deken om doe er evt vulling in. Daarna maak je de achterkant door bijvoorbeeld fleece stof overheen te naaien. En klaar is je troostdeken. Een warme deken vol herinneringen waar je kind even lekker onder weg kan kruipen. N.B. van oude kleding kun je ook knuffels, tassen of kussens maken.
Gevoelsrupsje
Maak met verschillende stoffen pompon bolletjes en naald en draad een gevoelsrups. Laat je kind bolletjes en kleuren kiezen. Ieder bolletje staat voor een gevoel. Laat je kind deze zelf kiezen. Rijg ze dan aan een draad en doe er ‘plakoogjes’ op.
Dit gevoelsrupsje kan mee naar school, of in de jaszak. Jouw kind kan hier altijd even aan voelen of iets tegen ‘vertellen’ als dat nodig is.
Herinnerdoosje
Kies samen met je kind een mooi doosje uit en versier deze naar keuze. Daarna kan je kind in dit doosje alles stoppen wat hij of zij wil dat gekoppeld is aan de overleden persoon of het dode dier. Foto’s of kledingstukken of de riem van een huisdier of een plukje haar of…Laat je kind vooral zelf aangeven wat er in het doosje moet komen.
Tranenpotje
Kies samen een mooi glazen potje uit. En koop knikkers in allerlei kleuren. Elke kleur knikker staat voor een soort traan. Bespreek samen welke kleur voor welke traan staat. Tranen van verdriet, tranen van blijheid, tranen van boosheid, jaloezie , onzichtbare tranen etc.
Leer je kind om een knikker te pakken en deze in het potje te stoppen. Je kunt ook een vast moment op de dag kiezen en dan samen het potje te vullen. Op die manier kan jouw kind zich uiten, en krijg je als ouder een beetje inzicht in de gevoelswereld van je kind op die dag.
Bewaar het in je hart
Iemand of iets dat dood is gegaan, wordt niet meer levend. Maar je kunt het wel een plekje in je hart geven. Teken samen met je kind een groot hart en laat je zoon of dochter aangeven wie er allemaal in zijn of haar hart een plekje heeft ( dood en levend).
Geef voor ieder persoon ( of dier) een andere kleur en laat je kind zelf aangeven hoe groot of klein de plek is. Dit hart kun je ophangen op een mooie plek. Zo ziet je kind dat er heel veel mensen of dieren zijn waar hij van houdt( dood en levend) en waar hij altijd aan kan denken.
Lees meer over rouwverwerking bij kinderen in het artikel Kinderen en rouw of in De dood is doodnormaal.
0 reacties
Reageer