Kerstvakantie: tijd voor informeel leren
Jacqueline Wouda | 25 augustus 2017In de kerstvakantie kunnen kinderen lekker bijtanken van drukke periode ervoor. Toch gaat het leren gewoon door, want thuis steken kinderen minstens zo veel op als op school. ‘Informeel leren’ heet dat: kinderen leren uit alledaagse situaties. Eigenlijk gaat dit vanzelf, maar als ouder kun je hier slim op inspelen.
Door je als ouder bewust te zijn van het gegeven dat kinderen buiten school ook heel veel leren, kun je je kind stimuleren thuis belangrijke vaardigheden en kennis op te doen en een brug te slaan met leren op school. Bovendien leggen kinderen door het ontwikkelen van het informeel leren de basis voor een leven lang leren.
Informeel leren gaat vanzelf. Daar hoef je als ouder dus eigenlijk niets voor te doen. Wat je wel kunt doen, is zorgen dat je kind in leerzame situaties terechtkomt. Een bezoekje aan een museum is daarvan een voorbeeld. Maar je hoeft er de deur niet voor uit. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de manieren waarop je kind thuis van alles leert tijdens het kerstkransjes bakken of kerstkaartjes bekijken.
Kerstkransjes bakken
Stel, je gaat kerstkransjes bakken met je kind. Een leuke vakantie-activiteit. En heel leerzaam! Voor kleuters is dat een mooi moment om het begrip ‘cirkel’ te leren kennen. En misschien zijn er nog wel meer cirkels te vinden in de huis? Koekjes bakken is bovendien heel goed voor de ontwikkeling van de motoriek, het trainen van de ooghandcoördinatie en voor het oefenen van geconcentreerd met een ‘taak’ bezig zijn.
Je zou het misschien niet zeggen, maar kerstkransjes bakken vergroot ook de taalvaardigheid. Je zoon vergroot zijn woordenschat (bloem, zeef, mixer, deeg) en moet ‘begrijpend luisteren’ om te snappen wat hij moet doen als jij zegt dat hij 200 gram bloem moet afwegen. Leest je dochter zelf het recept, dan is ze bezig met ‘begrijpend lezen’.
Daarnaast oefent je kind tijdens het bakken allerlei rekenvaardigheden. Denk maar aan het wegen met een weegschaal en uitrekenen hoeveel gram er van een ingrediënt bij moet, of het afmeten van een liter melk, het tellen van de eieren of het toevoegen van een theelepel kaneel.
Koekjes bakken is eveneens een inzichtelijk lesje voedingsleer. Je kind ziet met eigen ogen hoeveel boter en suiker er in koekjes zit; een mooi aanknopingspunt om het eens over gezonde voeding te hebben. Weet je kind al hoe meel wordt gemaakt? Vertel over het proces van graan en de molen, of bekijk er een filmpje over: https://youtu.be/j4xysMpfS2U.
En wist je dat koekjes bakken eigenlijk gewoon keiharde scheikunde is? Als je de koekjes de oven inschuift, zet een je een chemisch proces in werking dat ene substantie (deeg) in een andere verandert (koekjes). Dit filmpje vertelt je er meer over: https://youtu.be/n6wpNhyreDE.
Kerstkaartjes gekregen?
Er worden niet meer zo kerstkaartjes verstuurd als vroeger, maar de kans is groot dat je er toch heel wat hebt ontvangen de afgelopen dagen. Hoeveel eigenlijk? Kleuters vinden het leuk om te tellen. Hebben ze allemaal dezelfde vorm? Vast niet. Welke vormen kent je kleuter al? Welke vorm komt het meest voor?
Door te praten over wie de kaarten heeft gestuurd, leert je kind over zijn eigen persoonlijke geschiedenis. Door te kijken waar ze vandaan komen, komt er ineens wat topografie om de hoek kijken. Welk kaartje heeft de verste afstand afgelegd?
Natuurlijk zijn er veel meer voorbeelden te noemen van hoe kinderen thuis kunnen leren. Want eigenlijk komt het erop neer: kinderen leren letterlijk van alles. Als je erop gaat letten, zie je het vanzelf.
Je zult merken dat je er zelf ook meer op gaat inspelen, door nét even die vraag te stellen die je kind aan het denken zet, of een opdrachtje te geven dat je kind prikkelt om iets nieuws te leren. Daarmee benut je gouden kansen om je kind op een ongedwongen manier in zijn of haar ontwikkeling te stimuleren.
Je zult merken dat je er zelf ook meer op gaat inspelen, door nét even die vraag te stellen die je kind aan het denken zet, of een opdrachtje te geven dat je kind prikkelt om iets nieuws te leren. Daarmee benut je gouden kansen om je kind op een ongedwongen manier in zijn of haar ontwikkeling te stimuleren.
0 reacties
Reageer