Hoe help ik mijn kleuter met het leren van tegenstellingen, zoals dik en dun of kort en lang?
22 maart 2022Mijn dochter zit in groep 1/2 en is nog niet sterk in het onderscheiden van meer-minder, dik-dun, lang-kort, etc. We willen hier graag mee oefenen. Welk materiaal kunnen we het beste gebruiken?
Leren over tegenstellingen is voor kleuters een belangrijk doel in groep 1 en 2.Begrijpen wat een tegenstelling is, helpt je kind om twee verschillende dingen te vergelijken en een concreter begrip van een specifiek concept te ontwikkelen (bijvoorbeeld een harde bal versus een zachte bal, binnen versus buiten). Daarmee groeit niet alleen de woordenschat van je dochter, maar wordt ze ook beter in het beschrijven van dingen en krijgt ze inzicht in verhoudingen.
Het oefenen van tegenstellingen is iets dat je thuis heel goed spelenderwijs en met alledaagse voorwerpen kunt oefenen. Je eigen woonomgeving zit boordevol tegenstellingen. Zeg bijvoorbeeld 'mijn handen zijn heel koud, maar jij hebt lekkere warme handen'. Benoem bij het opscheppen: "Jij krijgt een kleine aardappel op je bord, ik schep een grote aardappel op mijn bord. En kijk eens naar het bord van papa! Zijn aardappel is nog groter!"
Meer tips vind je het artikel Zo leren kleuters over maten, inhoud en gewicht.
In veel boekjes, materialen en spelletjes voor kleuters is aandacht voor vormen, figuren en kleuren, maar voor tegenstellingen is niet altijd specifieke aandacht. Een spel dat hier wel speciaal voor ontwikkeld is, is Educo Tegenstellingen. Met dit spel, dat ook op de basisschool veel wordt gebruikt als oefenmateriaal, moet je kind zelf tegenstellingen bij elkaar zoeken.
Een ander superleuk spel om tegenstellingen mee te oefenen is Begrippentrio van Kleuteruniversiteit. In dit kaartspel voor kinderen vanaf 4 jaar spel komen de volgende begrippen aan bod: langzaam – snel, hoog – laag, kort – lang, klein – groot, koud – warm, licht – zwaar, ver weg – dichtbij, jong – oud, beneden – boven, vol – leeg, dun – dik, breed – smal, dun – dik en weinig – veel (of meer – minder).
In deze video legt Meester Sander uit hoe Begrippentrio werkt:
Hopelijk gaat het oefenen zo lukken!