Help! De toetsen komen eraan!
Juf Sanne | Sanne Ramakers | 14 januari 2018Kan ik mijn kind helpen bij het voorbereiden op toetsen? Dat is een vraag die leerkrachten regelmatig van ouders krijgen. In dit blog geven meester Sander en juf Sanne tips en advies over dit onderwerp.
Klik op de afbeelding om de video van meester Sander en juf Sanne te bekijken over het bieden van hulp aan jouw kind bij het toetsen.
Toetsen, elk kind krijgt er mee te maken. En natuurlijk wil iedereen dat een kind een zo hoog mogelijke score haalt. Daarom krijgen leerkrachten regelmatig de vraag: 'hoe kan ik mijn kind thuis helpen bij het maken van de toetsen op school?' Meester Sander en juf Sanne geven advies.
Een toets is een momentopname. Het verschaft de leerkracht inzicht in de ontwikkeling van jouw kind, wat heeft het geleerd tot op dat moment van de toetsafname. We snappen heel goed dat ouders en kinderen de toets zo goed mogelijk willen maken. Maar wat ons betreft hoef je daar niet extra voor te oefenen. Onze adviezen zijn:
Vertrouw op de leerkracht
Tijdens de schoolloopbaan van jouw kind werken de leerkrachten zeer gericht aan de kerndoelen die het Ministerie van Onderwijs heeft aangegeven. Je kunt er vanuit gaan dat jouw kind voldoende mogelijkheden heeft gekregen om zich te ontwikkelen.
School is school en thuis is thuis
Een kind brengt gemiddeld 23,5 uur per week door op school en daar wordt een behoorlijk inspanning van je kind verlangt. Eenmaal thuis kan je kind zich ontspannen en zich richten op zijn hobby's. Deze ontspanning is zeer wenselijk en eveneens nodig voor de ontwikkeling van jouw kind. Daarom adviseren wij om thuis niet nog eens extra te oefenen. Mocht je toch iets willen doen, doe het dan spelenderwijs met behulp van leuke en leerzame spellen.
Hoe kun je je kind dan wel helpen?
Praat met je kind over de aankomende toets en stel vragen. Maakt hij zich zorgen over de toets? Waar gaan die zorgen over? Geef het kind handvatten mee. Wat kan het bijvoorbeeld doen als hij een vraag niet weet? Of hoe kan hij zichzelf kalmeren als hij in paniek raakt? Zorg er ook voor dat je kind voldoende nachtrust krijgt en 's ochtends een goed ontbijt nuttigt. En wees naderhand aanwezig voor je kind. Het is fijn wanneer jouw kind zijn verhaal kwijt kan, mocht hij daar behoefte aan hebben.
Tegenvallende resultaten?
Het kan best zo zijn dat de uitslag van een toets anders uitvalt dan verwacht. Het is nog geen reden voor paniek. Zoals gezegd is een toets een momentopname. Een toets test vooral de cognitieve vaardigheden van een kind en niet zijn sociale ontwikkeling of andere talenten.Daarbij komt ook dat een kind wordt gevolgd tijdens zijn gehele schoolloopbaan. Leerkrachten overleggen met elkaar en hebben een beeld van wat je kind aan kan en waar zijn potentie ligt. Deze informatie wordt zeker meegenomen in maken van een besluit over een schooladvies. Het is wettelijk vastgelegd dat de toetsen in groep 8 niet meer leidend mogen zijn voor een schooladvies.
Lees meer
- Cito-toetsen? Zo help je je kind
- Oefenen voor de eindtoets: wel of niet doen?
- Woordjes lezen in de drieminutentoets
- Oefenen voor de DMT, heeft dat zin?
- De entreetoets in groep 7: onderdelen en uitslag
In onze webshop vind je duizenden leuke producten waarmee je kind spelenderwijs vaardigheden kan oefenen. Filter op leeftijd, groep, schoolvak of interesse van je kind om producten te vinden die het beste passen bij jóuw kind.
0 reacties
Reageer