Je hebt vast wel eens bellen in het water geblazen met een rietje. Waar gaan deze vervolgens naartoe? Zeep bevat vaak een laagje schuim, bijvoorbeeld als je aan het afwassen bent. Hoe zit dit? Dat ga je leren met behulp van dit experiment!
Benodigdheden
Glas
Water
Zeep
Rietje
Uitvoering
Vul het glas met water. Pak vervolgens het rietje en blaas door het rietje heen tot je bubbels ziet. Wat valt je op? Waar gaan deze bellen naartoe? Voeg vervolgens zeep aan het water toe en herhaal het blazen van de bellen. Wat valt je nu op?
Wat zie ik?
Als het goed is valt je op dat de bellen die je blaast in het gewone water meteen weer verdwijnen. De bellen in het zeepwater daarentegen gaan naar boven en blijven aanwezig op het wateroppervlak.
Hoe zit dit?
Als je door het rietje blaast, creëer je luchtbellen. Lucht is lichter dan water, het heeft een lagere dichtheid dan water, dus de bellen willen zo snel mogelijk naar het wateroppervlak. De bellen in het gewone water verdwijnen dan ook meteen, gezien de lucht uit de bel in contact komt met de lucht van buiten. De bellen in het zeepwater bevatten daarentegen een laagje zeep, waardoor de lucht van de bel niet in direct contact komt met de buitenlucht. Pas als deze bel lek geprikt wordt kan de lucht in de bel naar de buitenlucht toe ontsnappen!
0 reacties
Reageer