Doetip: maak een stop-motion filmpje met Lego
Jacqueline Wouda | 29 oktober 2018Op zoek naar iets leuks om te doen op een druilerige middag? Wat dacht je van een stop-motionfilmpje maken met Lego? Je kind kan zich hier urenlang mee vermaken. En misschien is het wel het begin van een nieuwe hobby.
Wat is stop-motion?
Stop-motion is een techniek waarbij je beeld voor beeld een filmpje maakt. Eigenlijk plak je gewoon een heleboek foto's achter elkaar, waarvan het onderwerp steeds een heel klein beetje anders is. Door die snel achter elkaar te bekijken, ontstaat het idee van beweging.
Het is een techniek die al zo oud is als filmen zelf. Stop motion is erg tijdrovend en is daarom op grote schaal vervangen door digitale animatie.
Maar omdat er weinig meer nodig is dan een device om foto's te maken en een programma om de foto's achter elkaar te zetten, is het supersimpel om er thuis mee aan de slag te gaan.
Om een stop-motionfilmpje te maken heb je niet veel nodig. Een telefoon of tablet, een flinke dosis fantasie en een app op je device of programma op de computer waarmee je het filmpje kunt monteren.Binnen Google Play Store, Windows Store of de App Store zijn verschillende gratis apps verkrijgbaar voor stop motion video's. Stop Motion Studio is één van de meeste gebruikte. Hij is als gratis versie te downloaden, met mogelijke maar niet noodzakelijke in-app aankopen
Als de app gedownload is, begint de echte pret.
Stop-motion met Lego
Stop-motionfilmpjes kun je maken met allerlei materialen. Lego is ideaal, omdat je kind zijn eigen decors kan bouwen en poppetjes heeft als hoofdpersonen. Bovendien kun je het filmen gemakkelijk onderbreken en later weer verder gaan. Dat is handig, want je kind kan behoorlijk lang bezig zijn met het maken van een stop-motionfilmpje. Zeker bij oudere kinderen die de smaak te pakken hebben. Dan is het fijn als je kind na de voetbaltraining of het avondeten weer verder kan.
De device waarmee de foto's gemaakt worden moet stevig staan, en na de eerste foto mag die ook niet meer bewegen. Het effect van de stop-motion is anders namelijk weg.
Daarnaast moeten de voorwerpen die verplaatst worden, steeds een klein stukje verzet worden. Te grote verschillen tussen de beelden geven een schokkerig effect Je kind zal hiermee experimenteren om te zien wat handig is om te doen.
Inspiratie nodig? Kijk maar eens op YouTube (zoektermen stop motion lego) om een heleboel mooie, soms zelfs (semi-)professionele voorbeelden te zien.
0 reacties
Reageer