Dit doet je kind in de tweede helft van het schooljaar
Jacqueline Wouda | 6 december 2017Na de kerstvakantie breekt de tweede helft van het schooljaar aan. In sommige groepen betekent dit dat de bakens merkbaar verzet worden. Bekijk hier wat je kunt verwachten in deze periode.
Klik hier voor een handig overzicht van alles wat je kind leert per schooljaar
In deze video zetten juf Sanne en meester Sander de belangrijkste dingen voor je op een rijtje. In de tekst onder de video vind je nog veel meer informatie.
Groep 1: werken aan zelfstandigheid
Kleuters die nu in groep 1 zitten, gaan bij een normale ontwikkeling na de zomervakantie naar groep 2. Sociaal-emotioneel maken kleuters een grote ontwikkeling door. Ze worden zelfstandiger, bouwen aan hun zelfvertrouwen, leren op hun beurt te wachten en samen te spelen.
Eind groep 1 hoeft je kind dit nog niet allemaal te kunnen; er volgt immers nog een kleuterjaar. Maar in de tweede helft van het schooljaar houdt de leerkracht goed in de gaten of je kleuter zich op dit vlak voldoende ontwikkelt om na de zomervakantie naar groep 2 te gaan.
Taal is de basis van al het andere leren. Het stimuleren van een goede taalontwikkeling is dan ook het centrale doel van de kleuterperiode. Door voorlezen, rijmspelletjes, liedjes en kringgesprekken bouwt je kind een steeds grotere woordenschat op. Kleuters in groep 1 oefenen met het nazeggen van zinnen, een verhaal kunnen navertellen en plaatjes benoemen. En er wordt natuurlijk veel voorgelezen, wat ontzettend goed is voor de woordenschat.
Spelend leren in groep 1
Groep 2: oudste kleuters op weg naar groep 3
In groep 2 worden de kinderen langzaam voorbereid op de overgang naar het meer schoolse leren dat hen volgend jaar in groep 3 te wachten staat. Om na de zomervakantie succesvol te kunnen leren lezen, wordt in groep 2 al heel wat voorbereidend werk gedaan.
Op veel scholen wordt in de tweede helft van het schooljaar in groep 2 nog intensiever geoefend met letters en klanken herkennen, hakken en plakken en rijmen. Ook tellen en sorteren krijgen meer aandacht, net als voorbereidende schrijfoefeningen.
Maar natuurlijk wordt er ook nog gewoon volop gespeeld. Kleuters leren immers spelenderwijs.
In onze webshop vind je heel veel leuke spullen waarmee je kleuter spelenderwijs van alles leert over tellen, letters en schrijven.
Kijk eens wat ik al kan in groep 2
Lees meer over de ontwikkeling en het leerproces van kleuters in groep 1 en 2:
- Schrijven in spiegelbeeld doodnormaal bij kleuters
- Oudste kleuters: van servet naar tafellaken
- Hoe kleuters (echt) leren tellen
- Structuur helpt kleuters bij leren rekenen
- 5 Tips - Zo wordt je kleuter vanzelf een lezer
- Huis-tuin-en-keuken schrijfoefeningen voor kleuters
- Zo leren kleuters over maten, inhoud en gewicht
- Spelen en leren gaan bij kleuters hand in hand
Groep 3: meer ruimte voor schrijven en rekenen
Tegen de tijd dat het kerstvakantie is, zijn kinderen in groep 3 vaak total loss. Ze hebben in een paar maanden tijd heel veel nieuwe dingen geleerd en de spanning en de drukte van Sinterklaas (waarin de meeste kinderen op deze leeftijd nog geloven) is daar nog eens overheen gekomen. Deze twee weken vakantie kon je kind goed gebruiken om bij te tanken.
Je zult merken dat het schoolleven je kind in de tweede helft van het schooljaar minder energie kost. Je kind is er nu helemaal aan gewend. Het proces van leren lezen gaat in de tweede helft van het schooljaar natuurlijk nog volop door, maar er komt nu ook meer ruimte voor andere vakken.
Zo wordt met rekenen stapje voor stapje de overgang gemaakt van telvaardigheden naar echte sommen. Aan het eind van het schooljaar kan je kind probleemloos rekenen onder de tien en zijn ook sommen tot twintig voor de meeste kinderen gesneden koek.
In de loop van groep 3 zijn kinderen motorisch ver genoeg ontwikkeld om echt te leren schrijven. De meeste scholen beginnen daarmee dan ook na de kerstvakantie. Vaak begint schrijfonderwijs in groep 3 met het aanleren van losse (schrijf)letters. Vanaf eind groep 3 en in groep 4 leren de kinderen dan aan elkaar schrijven en komen ook de hoofdletters erbij. Er zijn ook scholen waar de kinderen direct het verbonden schrift (aan elkaar schrijven) leren.
Leuk oefenen voor groep 3
Groep 4: tafels!
Natuurlijk doet je kind nog veel meer in groep 4 (kijk hier maar eens), maar het aanleren van de tafels is waarschijnlijk hetgene waar je als ouder het meest van meekrijgt. Het verschilt per school en rekenmethode welke tafels je kind in groep 4 al moet kennen en welke er eventueel in groep 5 nog worden aangeleerd. Maar met thuis tafels leren, overhoringen, tempotoetsen en tafeldiploma's krijgen de meeste kinderen in groep 4 te maken.Lees meer over tafels leren:
- Tafels leren door te bewegen
- Spelletjes maken de tafels leuk
- Tips om thuis te oefenen met tafels leren
- Spelenderwijs oefenen met de tafels
- Waarom tafels leren een blijvertje is
Kan jouw kind al klokkijken? Eind groep 4 moet de analoge klok (met wijzers) geen geheimen meer hebben voor je kind (al hangt het een beetje van de lesmethodes af wat er precies wordt gevraagd). Veel kinderen vinden dat moeilijk. Als dat voor jouw kind ook geldt, doe je er goed aan om thuis te oefenen.
Lees meer over leren klokkijken:
- Klokkijken: Hoe leert je kind dat?
- 10 Tips om je kind te leren klokkijken
- Gratis spellentips voor leren klokkijken
Een steuntje in de rug voor groep 4
Groep 5: er komt heel wat op ze af
Goed kunnen lezen is een ding, maar begrijpen wat je leest is weer een heel ander verhaal. Natuurlijk is dit in de lagere groepen ook al aan orde geweest, maar vanaf groep 5 wordt begrijpend lezen steeds belangrijker. In de (Cito-)toetsen in januari/februari wordt getoetst hoe goed je kind dit kan. Voor veel kinderen is dit behoorlijk lastig. Op school wordt dan ook veel geoefend met begrijpend lezen.
Lees ook:
In de tweede helft van het schooljaar wordt in groep 5 hard aan gewerkt om de tafels helemaal onder de knie te krijgen. Ook moeten de leerlingen aan het eind van het schooljaar kunnen klokkijken op zowel een digitale als analoge klok. Sommige beginnen na de kerstvakantie met topografie leren. En vaak moeten de leerlingen in de tweede helft van het schooljaar hun eerste spreekbeurt houden.
Vol zelfvertrouwen in groep 5
Groep 6: werkwoordspelling en grote getallen
Als je kind groep 6 zit, hoort hij echt bij de 'groten' op de basisschool. En dat merkt je ook aan wat hij op school leert. Niet alleen komen de zaakvakken volop aan bod, ook bij taal en rekenen is het menens.
Zo wordt de spelling in de tweede helft van het schooljaar steeds ingewikkelder. Het lijkt soms wel of er geen woord wordt geschreven zoals het wordt uitgesproken! Denk maar eens aan woorden als 'scepter', 'skaten' en 'attracties'. Aan het eind van het schooljaar moet je kind ze feilloos kunnen schrijven. En dat geldt ook voor de werkwoordspelling in de tegenwoordige tijd. Bepaald geen kinderachtige opgave!
Bij rekenen worden gedurende het schooljaar de getallen steeds groter. Begon het nog met rekenen tot 1000, in de tweede helft van het schooljaar gaat het verder tot 100.000 en begrijpt je kind ook al wat een miljoen inhoudt. Tegelijkertijd worden de getallen na de kerstvakantie steeds kleiner, want je kind gaat - al dan niet verpakt in een verhaaltje - volop rekenen met breuken.
Slim aan de slag voor groep 6
Groep 7: het verkeersexamen komt eraan
Natuurlijk blijft je kind hard werken aan ontleden, (werkwoord)spelling en moeilijke sommen, maar ook wordt er in deze periode volop aandacht gegeven aan verkeerslessen. In april of mei legt je kind immers op de fiets het verkeersexamen af. Dat is nog ver weg, maar je kind moet dan wel weten welke regels er allemaal gelden. Bovendien wordt het praktisch verkeersexamen vooraf gegaan door een theoretisch examen, waar je kind de komende maanden op wordt voorbereid.
Lees meer over het verkeersexamen in groep 7 in het artikel Op weg naar het verkeersexamen.
Entreetoets en eerste, voorlopig schooladvies
Verder staat groep 7 al volop in het teken van het (voorlopig) schooladvies. Op de meeste scholen geeft de leerkracht aan het eind van het schooljaar aan welk schooladvies er naar verwachting in groep 8 wordt gegeven. Hiervoor worden onder andere de uitkomsten gebruikt van de Entreetoets (of een vergelijkbare toets), die in de laatste maanden van het schooljaar wordt afgenomen.
Grip op de lesstof van groep 7
Groep 8: het schooladvies en de eindtoets
Voor groep 8 breekt na de kerstvakantie een zeer intensieve periode aan: in januari en februari zijn er open dagen van middelbare scholen, voor eind maart formuleert de basisschool een schooladvies over het niveau van voortgezet onderwijs dat je kind aankan en in april moet je kind de verplichte eindtoets maken, die inzicht geeft in de reken- en taalvaardigheid van je kind.Alles staat in het teken van het afscheid van de basisschool. Het einde van het basisschooltijdperk komt ineens wel heel dichtbij. Sommige kinderen hebben het daar best moeilijk mee. Zorg dat je kind goed uitgerust aan de tweede helft van het schooljaar begint en let er de komende maanden op dat je kind op tijd naar bed gaat en voldoende ontspanning krijgt. Probeer zelf ook relaxed en rustig te blijven, ook al is dit voor jou als ouder misschien ook best een spannende tijd.
Brugklaspraat: gratis spel voor aankomende brugklassers
Speciaal voor kinderen in groep 8 heeft Heutink voor thuis een cadeautje: Brugklaspraat. Een gezellig spel met 100 prikkelende vragen over de middelbare school. Om samen met ouders of vriend(inn)en te kletsen over deze spannende en leuke nieuwe stap. Klik hier voor jouw gratis spel.Meer weten? Lees dan ook:
- Een middelbare school kiezen in 5 stappen (met handige checklists!)
- De regels voor het schooladvies
- Alles over de eindtoets in groep 8
- Hallo brugklas
Laat maar komen, die eindtoets
Alle groepen: hard werken en Cito-toetsen
In alle groepenl vormen deze rustige wintermaanden een periode waarin hard wordt gewerkt. Ook worden in januari of februari de Cito-toetsen van het leerlingvolgsysteem afgenomen in alle groepen (sommige scholen gebruiken andere toetsen).Lees ook onze speciale informatiepagina: Cito-toetsen? Zo help je je kind
Mochten er twijfels zijn of je kind na de zomervakantie overgaat naar de volgende groep, dan wordt dit meestal in januari of februari al door de leerkracht bij de ouders aangekaart. Vraag jij je zelf af of je kind volgend jaar wel toe is aan een hogere groep, dan is het helemaal niet gek om aan de leerkracht te vragen hoe die het inschat. Samen kunnen jullie dan overleggen wat het best is voor je kind.
0 reacties
Reageer