Bedankt juf, bedankt meester – gratis downloads voor een leuk afscheid
Jacqueline Wouda | 18 juni 2018Het einde van het schooljaar komt in zicht. Veel ouders en kinderen vinden het leuk om de meester of juf een bedankje te geven als afscheid van het schooljaar. Waar je de leerkracht echt blij mee maakt? Met een persoonlijk kaartje, briefje of cadeautje. Gebruik onze gratis downloads om de leerkracht op jouw eigen wijze in het zonnetje te zetten.
Een magische complimentenbloem
Schrijf complimenten, herinneringen en andere leuke dingen voor je meester of juf in de blaadjes van de bloem. Vouw de blaadjes naar binnen, leg de bloem in een diep bord met water en zie de bloem op een magischer wijs openen. Maak twee bloemetjes, zodat de meester of juf er ook één kan bewaren.
Een bloemetje voor meester
Altijd goed: een persoonlijke kaart
Kies een van deze kaartjes voor een persoonlijk bedankje of afscheidsgroet:
Vriendenboekje voor de leerkracht
Alle kinderen kennen het vriendenboekje. Met deze downloads kan je kind zijn of haar eigen vriendenboekjespagina voor de juf of meester invullen. Tip: maak een vriendenboekje met de hele groep. Laat alle kinderen hun pagina invullen en versieren en bundel de pagina’s een leuke map.
Kies een ontwerp:
- Vriendenboekje 1 (links)
- Vrienenboekje 2 (rechts)
Een rapport voor de leerkracht
Is de juf een kei in uitleggen, maar zingt ze eigenlijk een klein beetje vals? Leest de meester mooi voor of maakt hij je altijd aan het lachen? Met dit rapport voor de juf of meester deelt je kind duimpjes uit aan de leerkracht. Met een eigen tekening toont je kind hoe hij of zij de leerkracht ziet. Ook dit is weer leuk om met de hele klas te doen, zodat de leerkracht van ieder kind een rapport krijgt.
Download hier het rapport voor de leerkracht
Wel of geen cadeau voor de leerkracht?
Het geven van cadeautjes aan het einde van het schooljaar neemt de laatste jaren steeds grotere vormen aan. Bonbons, douchecrèmes, kaarsjes, chocolade, bloemen – ouders kunnen behoorlijk uitpakken en lijken soms met elkaar in onderlinge competitie verwikkeld wie het leukste, mooiste, uniekste afscheidscadeau heeft.Ook de commercie speelt hier handig op in. In de winkels zijn in deze tijd van het jaar allerlei speciale producten te vinden met ‘bedankt juf’ of ‘bedankt meester’ erop. Van mokken voor ‘de beste meester’, potjes drop (‘het zit d’rop’), chocoladeharten 'voor de liefste juf’ tot wandtegeltjes en kussens met een bedankje.
'Een mooi voorbeeld van wat in de psychologie ‘self disclosure’ heet'. Zo noemde Laurens Sloot, hoogleraar retail marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen, de hype rond afscheidscadeautjes vorig jaar in NRC. “Volgens dit principe uit je met een cadeautje niet alleen waardering aan de ander, maar zeg je daarmee – onbewust – ook iets over jezelf. Zoals: ik ben een attent mens. Of: ik heb wat voor jou over.”
Op de keper beschouwd hóef je natuurlijk geen cadeautje te geven, maar dat is wel erg onpersoonlijk. Een blijk van waardering na een geslaagd schooljaar geeft het contact met de leerkrachten de menselijkheid en warmte die je ook van hen verwacht in de omgang met je kind en met jou als ouder.
De juf of meester heeft zich een heel schooljaar bekommerd om het welbevinden van jouw kind. De leerkracht heeft je kind getroost als het was gevallen, geholpen zich zo goed mogelijk te ontwikkelen en zich veilig laten voelen op school. Natuurlijk is dan fijn om te horen dat ouders en kinderen dit waarderen en een prettig schooljaar hebben gehad.
Een persoonlijk bedankje is het leukst
Moet je daar cadeaus voor kopen? Nee, het is de gedachte die telt. Iedere leerkracht die je het vraagt zal vertellen dat een oprecht bedankje – een handgeschreven kaartje, een mooie tekening - veel waardevoller is dan een snel gekocht flesje doucheschuim of een doos chocolaatjes.De downloads bovenaan deze pagina zijn geïnspireerd op de leukste bedankjes die meester Sander en juf Sanne, onze eigen Heutink voor Thuis-leerkrachten, in de loop de jaren hebben gekregen.
“Ik vind het altijd superleuk om op de laatste schooldag van alles te krijgen van de kinderen”, vertelt meester Sander. “Maar het gaat niet om het cadeautje, maar om de boodschap.” Al die persoonlijke tekeningen en briefjes bewaart hij thuis in zijn werkkamer. “En ik kijk ze geregeld nog eens door. Dat vind ik geweldig.”
1 reactie
ReageerLieve juf youssra bedankt om mij te helpen Groetjes bv chaymae
Reageer op Youssra