8 Dingen die kinderen leren van bouwen
Jacqueline Wouda | 30 maart 2018Kinderen en bouwen zijn een gouden combinatie. Er is geen school of kinderdagverblijf zonder bouwhoek en waarschijnlijk zijn er in ieder gezin wel blokken, bouwsteentjes of ander constructiespeelgoed te vinden. Vrijwel alle kinderen vinden bouwen leuk en het is ontzettend goed voor hun ontwikkeling. Want bouwen is véél meer dan blokjes stapelen of op elkaar klikken. Lees dit artikel maar eens.
1. Problemen oplossen
Dit kan heel bewust en planmatig gaan (“Ik wil een piramide bouwen, maar hoe doe ik dat?”) of meer terloops: “Hm, mijn bouwwerk moet aan een kant eigenlijk nog wat hoger en breder. Hoe pak ik dat aan?"
2. Verbeelding en creativiteit
Kinderen kunnen hun eigen plan volgen en hun idee vorm geven. Of ze gaan mee in wat een vriendje voor ogen heeft en bouwen samen iets wat je kind zelf nooit zou hebben bedacht.
3. Zelfexpressie en taal
Door te bouwen en over het proces te communiceren leren kinderen zich spelenderwijs uitdrukken. Wist je dat sommig bouwspeelgoed zelfs speciaal is ontworpen met de taalontwikkeling van kinderen voor ogen? LEGO Education StoryTales is hiervan een goed voorbeeld. Hiermee leren kinderen te spelen volgens een verhaallijn.
4. Wiskunde
Bij het bouwen komt je kind in aanraking met concepten als vormen, aantallen, schatten, passen en meten. Bouwen vergt ruimtelijk inzicht.
5. Creativiteit
Blokken, bouwsteentjes en andere losse onderdelen bieden onbegrensde combinatiemogelijkheden. Door ze verplaatsen, andere keuzes te maken en andere elementen te combineren, kun je alles maken.
6. Wetenschap
Blokken bieden de mogelijkheden om hypothesen te testen en wetenschappelijk redeneren op te bouwen. Kinderen zien de zwaartekracht in actie, ontdekken hoe overbruggingen werken, enzovoort.
7. Zelfvertrouwen en sociale ontwikkeling
Kinderen ontdekken dat ze ideeën hebben en dat ze hun ideeën tot leven kunnen brengen door iets unieks te creëren, te transformeren, te slopen en opnieuw te bouwen. Een kind dat trots is op zijn mooie bouwwerk, bouwt eigenwaarde op. Samen bouwen helpt kinderen om materialen te delen, voor jezelf op te komen en samen te werken aan een gemeenschappelijk project.
8. Fijne en grove motoriek
Spelen met blokken en constructiespeelgoed stelt eisen aan de fijne en grove motoriek. Niet voor niets is op het consultatiebureau het stapelen van blokjes een testje om te bepalen hoe het gesteld is met de motorische ontwikkeling van dreumesen en peuters. Hoe ouder je kind wordt, hoe beter zijn of haar motoriek is ontwikkeld. De grote blokken maken plaats voor kleinere blokjes en kinderen kunnen zich verliezen in heerlijk gepriegel met kleine onderdeeltjes.Stimuleer je kind om te gaan bouwen
Alle reden dus om te zorgen dat er voldoende bouwspeelgoed in huis is! Het aanbod is zo groot dat er voor ieder kind wel iets te vinden is dat hem of haar aanspreekt. Zelfs als je kind van nature niet zo’n bouwer is.
0 reacties
Reageer